• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відмінний врожай картоплі в Україні: Аналіз експертів та статистика
    Опубликовано: 2023-08-18 10:05:02

    Гарний врожай картоплі українським фермерам обіцяється у 2023 році вже третій рік поспіль завдяки сприятливим погодним умовам. Цю новину оголосив Ярослав Андреєв, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК), у інтерв'ю для Delo.ua.

    За словами експерта, навіть незважаючи на невтішний прогноз на початку літа через несприятливі погодні умови, ситуація з врожаєм картоплі змінилась на краще наприкінці липня та на початку серпня. Тому вже зараз можна зробити припущення про хороший валовий збір. Це означає, що третій рік поспіль Україна буде насолоджуватися плодами успішної картопляної сезону.

    "За підсумками серпня, ми можемо з впевненістю стверджувати, що основна кількість товарної картоплі вже вирощена, і в нас буде вдале врожайне зібрання", - підкреслив представник УАВК.

    Експерт вказав, що український картоплеклад традиційно є складним завданням через те, що до 90% продукції вирощується в приватних господарствах для власного споживання, що ускладнює його облік в офіційній статистиці.

    До війни Держстат оцінював щорічне виробництво картоплі в Україні на рівні 20 млн тонн, однак УАВК вважає такі дані сумнівними. Згідно з асоціацією, реальний обсяг виробництва картоплі в Україні на 2022 рік становить близько 12 млн тонн, а з урахуванням тимчасово окупованих територій та падіння виробництва - 16 млн тонн.

    Ярослав Андреєв поділився статистичними даними УАВК, які відображають обсяги виробництва картоплі в Україні:

    Оцінка врожаю картоплі в 2022 році (УАВК) - 16,6 млн тонн;
    Оцінка врожаю картоплі в 2022 році (Держстат) - близько 20 млн тонн;
    Посівні площі в 2022 році (УАВК) - близько 1 млн га;
    Посівні площі в 2023 році (УАВК) - близько 880 тис. га, що вказує на зниження обсягів посіву на 12% порівняно з минулим роком, замість очікуваних 30%;
    Середня врожайність - 35 тонн на гектар;
    Найбільший експортер картоплі - Молдова, яка вивезла 30 тис. тонн цього продукту протягом першого півріччя 2023 року.
    Експерт також підкреслив, що врожайність картоплі по всій країні варіюється в широких межах. Господарства без сучасних технологій досягають врожайності на рівні 17 тонн на гектар, тоді як "професійні" виробники з використанням сучасної агрономії можуть зібрати 40-60 тонн на гектар, залежно від сорту та властивостей грунту.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.