• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прогнози урожайності ранніх сільгоспкультур на наступний маркетинговий рік в Україні
    Опубликовано: 2023-07-06 10:48:46

    Експерт озвучив прогнози урожайності ранніх сільгоспкультур на наступний маркетинговий рік в Україні. Згідно з висновками аналітика компанії Barva Invest Андрія Новосьолова, врожай пшениці досягне рівня 17,4 млн тонн, ячменю - 4,5 млн тонн, а ріпаку - 3,8 млн тонн. Прогноз народжений з урахуванням усіх факторів і висновків аналітичних досліджень.

    Загальний врожай зернових та олійних культур на цей рік оцінюється Українським Зерновим Асоціаційним (УЗА) на рівні 69 млн тонн, що трохи менше, ніж у попередньому році, коли було зібрано орієнтовно 73,8 млн тонн.

    Аналітик Barva Invest зазначає, що в цьому році в Україні спостерігається зменшення площ під зерновими культурами на користь олійних культур. Соняшник та соя сіються через їх вищу рентабельність порівняно з зерновими, а також через їх менший об'єм, що спрощує зберігання урожаю.

    Однак експерт наголошує, що наразі ще складно оцінити реальні наслідки підриву російськими загарбниками греблі Каховської ГЕС, так як це залежатиме від багатьох факторів, зокрема, від погодних умов. Втім, він впевнений, що вони не перевищать 10% загального урожаю по Україні, як стверджують окремі експерти.

    Новосьолов також коментує питання втрат урожаю через терактУ свою чергу, він вважає, що говорити про втрати на рівні 10% є забагато. Він зазначає, що хоча на Миколаївщині відбулося скорочення посівних площ під соняшником та соєю, яке становить відповідно 9,1% та 0,3% від загальних посівних площ, ці культури розташовані не лише вздовж Нової Каховки.

    Головними негативними наслідками підриву Каховської ГЕС експерт вважає інфраструктурні збитки, які вплинуть на умови іригації, а вже потім можуть виникнути втрати врожаю. Він підкреслює, що важливо говорити про довгострокове зменшення урожайності в постраждалих регіонах через проблеми з іригацією.

    Раніше перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький розповів, що втрати врожаю українських фермерів можуть скласти кілька мільйонів тонн через знищення Каховської ГЕС. В багатьох випадках для відновлення затоплених земель потрібно буде використовувати спеціальні методи.

    Також заступник міністра оцінює загальний врожай зернових у 2023 році на рівні 46 млн тонн, що на 10-15% менше, ніж у минулому році. Очікується, що виробництво сільськогосподарських культур буде складнішим через ситуацію, пов'язану зі збройним конфліктом та знищенням важливих інфраструктурних об'єктів.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.