• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні дощі знищують урожай суниці садової
    Опубликовано: 2021-06-02 14:04:40

    Високий урожай суниці садової, який аналітики очікували в Україні в 2021 році, може знову опинитися нижче за попередні прогнози. Головна причина – затяжні щоденні дощі, які встановилися на більшій частині території України. Більш того, прогноз погоди на найближчі дні не обіцяє змін на краще. Про це повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

    Надлишкова вологість призводить до численних хвороб ягідних культур. При цьому обробки засобами захисту виявляються неефективними, тому що дощі йдуть практично постійно.

    Фермери багатьох регіонів України в розпачі. У деяких ягода, що дозріває, буквально стоїть у воді, тому збирати її не виходить. Якщо ж зібрати суницю вдається, то якісні параметри і транспортабельність ягоди виявляються вкрай низькими, тому замість реалізації на свіжому ринку, доводиться шукати збут для переробки за значно нижчою ціною. З огляду на невисоку якість ягоди, терміни її реалізації також скорочуються, що змушує фермерів швидше приймати пропозиції від посередників.

    Відзначимо також, що похмура погода ще більше затягує дозрівання суниці і негативно впливає на її смакові якості і рівень BRIX. Крім того, початок сезону її реалізації в цьому році і так затягнувся в середньому на 10 днів. При цьому ціни на ягоду вже зараз нижче, ніж роком раніше. Проте, ситуація цілком може змінитися.

    На даний момент масове дозрівання ягоди у відкритому грунті почалося лише в південних регіонах України, і основна пропозиція йде з Херсонської області. Там ціни у вихідні на дрібнооптові ціни на суницю невисокої якості опустилися до 30 грн / кг ($ 1.1 за кг), а за якісну ягоду давали в середньому 50 грн / кг ($ 1.8). Однак в регіоні як і раніше дощитиме. Крім того, прогнозується істотне зниження температури повітря, що може стабілізувати, і, можливо, навіть підвищити ціни на суницю садову.

    Під великим питанням як і раніше урожай ягоди в центральних і північних регіонах України. Саме тут в останні роки активно розширювалися площі під суницею садовою. Однак прогноз погоди лякає фермерів, вже зараз мають проблеми з хворобами суниці. У найближчі дні очікується похолодання і збільшення кількості опадів в цих регіонах, що може звести нанівець всі їхні зусилля і, якщо не знищити врожай, то вже точно істотно знизити його кількість і якість.

    До речі, зниження негативного впливу на врожай і якість ягід погодних умов змушує зараз польських садівників переходити на вирощування суниці садової в тунелях, тобто плівкових теплицях. Можливо, це може бути хорошою стратегією і для українських виробників.

    Дощова погода негативно позначиться не тільки на суниці, а й на інших ягідних культурах. Уже зараз викликають деякі побоювання перспективи врожайності лохини і жимолості в Україні в 2021 році.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.