За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки виробництво валової продукції рослинництва у 2021 році збільшиться проти показників 2020 року на 5,9 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу установи «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2021 році (березень 2021 року)». Про це повідомляє пресслужба Інституту, пише agronews.ua.
Найбільше зростання прогнозується по продукції озимих зернових культур, обсяги виробництва яких збільшаться на 15,9 %. Також буде більше вироблено сої (+12,2 %,) плодово-ягідних культур (+10,8 %), винограду (+8,5 %) та сорго (+8,1 %). Менш відчутно зросте виробництво олійних культур (+7,4 %) та ярих зернових (+3,1 %), зазначив науковець.
Водночас, поінформував він, обсяги виробництва низки видів рослинницької продукції зменшаться проти 2020 року. Зокрема, це стосується вівса (‑19,5 %), рису (‑8,3 %), ріпаку (‑4 %), картоплі (‑3,9 %) та овочів (‑2 %).
Зростання врожаю озимих культур, які краще перезимували у 2020-2021 році, прогнозується за рахунок збільшення посівних площ та врожайності, по інших культурах – за рахунок підвищення врожайності, пояснив Юрій Лупенко. Що стосується зменшення виробництва, то тут здебільшого проявиться чинник зменшення посівних площ, передусім на користь озимих.
Торік обсяги виробництва продукції рослинництва зменшилися на 12,3%, передусім за рахунок озимих зернових, кукурудзи, соняшнику, сої.
Позитивні очікування щодо виробництва продукції рослинництва цього року пов’язані зі сприятливими умовами зимівлі озимих культур та запасами вологи внаслідок сніжних опадів. За відсутності різких природних аномалій протягом 2021 року є всі підстави для нарощування загальних обсягів виробництва продукції рослинництва, підсумував Юрій Лупенко.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua