• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Великий агробізнес отруює пестицидами людей на Рівненщині
    Опубликовано: 2017-05-25 15:32:21

    Народні депутати уже третій рік поспіль голосують за мораторій на перевірку аграрного бізнесу, зокрема – і агрофірм. До кінця року державні служби можуть перевіряти роботу підприємств лише за рішенням суду. Аналітики ж вважають, що таким чином депутати роблять власний бізнес недоторканним.

    Про це йдеться в програмі соціальних розслідувань «Остання Інстанція» (щопонеділка та щоп’ятниці о 20:30 на телеканалі ZIK). 

    Три роки триває боротьба мешканців села Велика Омеляна із товариством «Акріс-Агро». Саме ця компанія орендує 46 тисяч гектарів землі на Рівненщині та Хмельниччині.

    Зв’язки цього товариства тягнуться не лише до Віргінських Островів, але й до Верховної Ради України.

    46 тисяч гектарів, які орендує фірма «Акріс-Агро» – це понад 18 тисяч договорів у двох областях. Договори із власниками чорнозему укладені на термін від 7-ми до 10 років.  За оренду люди отримують від 5 - 7 тисяч гривень на рік. Натомість фірма садить кукурудзу, сою та соняшник і  обробляє рослини пестицидами.

     «Пестициди – це хімія. Навіть медичний препарат, який використовується для надання медичної допомоги  має свою дозу. А це є хімічна обробка полів», – розповів головний лікар Рівненської центральної районної лікарні Ігор Гудима.

    Сільська рада окремо зобов’язала агрофірми дотримуватися санітарних норм. Хоча ці чіткі правила і без того встановлені Міністерством охорони здоров’я.

    «Поля у приватній власності людей. Вони здали паї, підписали угоди і мають правові відносини з господарством», – зазначила сільський голова села Велика Омеляна Оксана Курганська.

    «Обприскувачі під самою хатою їздять і обробляють землю. Зараз примудрилися вночі це робити, щоб люди не вибігали, щоб не зафіксували те, що вони роблять», - розповіла мешканка села Велика Омеляна Людмила Зубик.

    Товариство «Акріс-Агро» окроплювало поля не лише за допомогою сільськогосподарської техніки. Зафіксували й вертоліт МІ-2 «Харківського аероклубу імені Гризодубової». При цьому дозволу на обробку з повітря підприємство не мало. Порушення підтвердила і Державна авіаційна служба. Але догану отримали не аграрії, а командир повітряного судна. Він був зобов’язаний особисто перевіряти наявність у замовника робіт даних документів.

    А у Держпродспоживслужбі продовжують фіксувати на Рівненщині порушення, які можуть шкодити довкіллю. І екологи теж перевіряли діяльність «Акріс-Агро» - у 2015 та 2017 роках. В Екологічній інспекції кажуть: систематично фіксують одні і ті ж порушення.

    За ці порушення підприємство оштрафували на 1105 гривень у 2015 році і на 850 гривень – цього року.  В «Акріс-Агро» визнають: підстави для штрафів могли бути.

    «Я не буду зараз стверджувати, що всі документи були надані. Я допускаю, що, можливо, чогось не було. Ми теж з цього робимо певні висновки і усуваємо ці недоліки, якщо є винними в цьому безпосередньо наші працівники, вони несуть покарання. Якщо це проблема іншого характеру, не має дозволу, ми пишемо клопотання і його отримуємо», - прокоментував представник фірми.  

    Заступник директора показав журналістам копії сертифікатів. І запевнив: підприємство працює у рамках закону.

    Тим часом за виконанням законодавства в Україні стежити просто немає кому. Екологи кажуть: жоден орган не перевіряє використання пестицидів при обробці полів.

    «Державна екологічна інспекція України на всю Україну має лише 4 акредитовані лабораторії. І це не на пестициди, які допущені до використання», – розповіла еколог міжнародної благодійної організації екологія право людини Алла Войціховська

    Додаткова проблема – відсутність належного обладнання у цих лабораторіях. Це підтверджує лист від Держекоінспекції.

    Отже, свідчення про порушення – є, а зафіксувати їх належними чином немає кому.

    У червні 2015 поліція розпочинає досудове розслідування за фактом забруднення та псування земель і порушення законодавства про захист рослин товариством «Акріс-Агро». Через чотири місяці за відсутності складу злочину цю справу правоохоронці закрили.

    У 2016 прокуратура Рівненської області скасувала постанову про закриття кримінального провадження. І об’єднала дві справи в одну.

    У березні 2017 це звернення зареєстрували у журналі єдиного обліку заяв і повідомлень. Слідство триває і досі.

    З відповіді прокуратури Рівненщини можна дізнатися, що від діяльності підприємства «Акріс-Агро»  потерпають не тільки мешканці села Велика Омеляна.

    У 2015 році Гощанським РВ УМВС України під час досудового розслідування в кримінальному  провадженні встановлено, що за результатами проведення обробітку земель ТОВ  «Акріс Агро» відбулося пошкодження посівів зернових культур та ймовірне забруднення земель громадян, земельні ділянки, які межують з ТОВ «Акріс-Агро», чим спричинено матеріальної шкоди на суму близько 35 тисяч гривень.

    Українські закони, які обмежили державні служби у контролі, фактично дали зелене світло діяльності агрофірм.

    Засновниками «Акріс Агро» є АСТ «Глобал Експорт Лімітед» 98,00% та «Лейквуд Солюшнс ІНК.».. Обидві компанії зареєстровані на Британських Віргінських островах. Кінцевий бенефіціарний власник – кіпріот Міхаель Хрістос. На цього чоловіка в Україні зареєстровані ще 11 компаній. Усі вони пов’язані з аграрною сферою (обробітком земель, торгівля хімічними препаратами та надання сільськогосподарської техніки в оренду).

    Через державні реєстри ниточки від підприємства тягнуться аж до великої політики. За адресою товариства з обмеженою відповідальністю «Акріс-Агро» на вулиці Коновальця у Києві ще 10 підприємств. Серед них – холдинг «Аграрні системні технології», які займаються вирощуванням зернових і бобових рослин.

    Ця фірма є правонаступником приватного підприємства «Колос». Серед засновників – Тетяна Колєснік. За її адресою прописки нині прописаний Дмитро Колесник. Його пов’язують із збанкрутілою компанією «ТАКО», директором якої була Тетяна Колєснік.

     «ТАКО» пов’язують зі «Смарт-Холдингом» Вадима Новинського. Партнерами Колесника, начебто є його двоюрідним братом громадянин Росії Юрій Пучінкін і відомий у вузьких колах рейдер Борис Подольський. Найвідомішою гучною справою останнього стала спроба захоплення Маріупольського меткомбінату ім. Ільїча. Як згодом зясувалось, вони діяли не просто від себе, а від імені «Смарт-Холдингу» Вадима Новинського.

    Вадим Новинський – народний депутат від «Опозиційного Блоку» і один із найбагатших політиків України. Зокрема, йому належить і «Смарт-Холдинг», який займається і аграрним бізнесом. У декларації нардепа є чимало його підприємств, які зареєстровані на офшори.

    Зареєстровані на офшори аграрні підприємства, популярні серед народних депутатів. Зокрема, серед членів профільного комітету. Це дослідили аналітики громадського руху «ЧЕСНО».

    zik.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.