• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Как работала пищевая промышленность Украины в январе 2014
    Опубликовано: 2014-02-26 10:44:52

    Протягом січня поточного року загальний індекс виробництва продукції харчової промисловості становив 96,8%  до рівня січня 2013 р. Лідерами зростання у галузі вже традиційно залишаються виробники замороженого м’яса птиці (+108%).

    Саме зростання експорту і дає можливості вітчизняним птахівникам нарощувати обсяги виробництва. Проте, обсяги охолодженого м’яса птиці, в основному для внутрішнього ринку, зросли лише на 3%.

    На свинину експортний попит знизився (основний напрямок Російська Федерація), тому і обсяги виробництва замороженої свинини знизилися на 33%, проте виробництво свинини в охолодженому вигляді, для внутрішнього ринку, зросло на 17%.

    Зростання обсягів виробництва молока (на 12%), пояснюється перерозподілом певної частини молочної сировини з виробництва жирних сирів, виробництво яких зменшилось на 7%, (основний напрямок експорту до РФ) на виробництво молока для внутрішнього ринку.

    Зростання обсягів виробництва вершкового масла на 30% викликано підвищенням попиту та цін на сухе молоко, адже при виробництві 1 тонни вершкового масла отримують до 20 тонн знежиреного молока.

    На жаль негативна тенденція до зменшення обсягів виробництва спостерігається в кондитерській галузі, зокрема, зменшилися обсяги виробництва шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао, на 25 % та кондитерських цукрових виробів –  на 24 %). Це відбулося через зменшення можливостей експорту, в основному до Росії.

    Також через значне падіння попиту на продукцію у січні поточного року відчутно скоротилися обсяги виробництва солодового пива - на 15 %, фруктових та овочевих соків – на 17 %, їх сумішей – на 21 % та безалкогольних напоїв – на 24 %.

    Незважаючи на такі коливання обсягів виробництва, слід відзначити певну “стабільність” у виробництві ковбасних виробів (102 %), сирів (101 %), йогуртів і вершків (100 %). На тому ж рівні (як і в січні минулого року) залишаються обсяги виробництва лікеро-горілчаної галузі (100 %).

    Таблиця

    Обсяги виробництва харчової продукції

    Назва продукції

    2013

    2014

    2014

    до 2013,  %

    М’ясо свійської птиці заморожене, тис.т

    7,9

    16,4

    208%

    Масло вершкове, тис.т

    5

    6,5

    130%

    М’ясо свиней свіже чи охолоджене, тис.т

    14,5

    16,9

    117%

    Молоко рідке оброблене, тис.т

    66,2

    74,3

    112%

    М’ясо великої рогатої худоби заморожене, тис.т

    0,9

    1

    111%

    Олія соняшникова нерафінована, тис.т

    341,5

    361

    106%

    Спреди та суміші жирові, тис.т

    3,8

    4

    105%

    М’ясо свійської птиці свіже чи охолоджене, тис.т

    56,9

    58,7

    103%

    Вироби ковбасні, тис.т

    20,5

    21

    102%

    Cир свіжий неферментований, включаючи сирну сироватку та кисломолочний сир, тис.т

    6,8

    6,9

    101%

    Йогурт та інші ферментовані чи сквашені молоко та вершки, тис.т

    40,7

    40,8

    100%

    Лікери та інші спиртні напої, млн.дал

    0,6

    0,6

    100%

    М’ясо великої рогатої худоби свіже чи охолоджене, тис.т

    3,9

    3,7

    95%

    Маргарин і жири харчові подібні, тис.т

    22,7

    21,5

    95%

    Хліб та вироби хлібобулочні, тис.т

    124,6

    117,5

    94%

    Води натуральні мінеральні газовані, млн.дал

    5

    4,7

    94%

    Сири жирні, тис.т

    12

    11,2

    93%

    Води натуральні мінеральні негазовані, млн.дал

    2,5

    2,2

    88%

    Пиво солодове, крім пива безалкогольного і пива з вмістом алкоголю менше 0,5%, млн.дал

    13,9

    11,8

    85%

    Печиво солодке і вафлі, тис.т

    29,3

    24,8

    85%

    Соки фруктові та овочеві, тис.т

    20,9

    17,3

    83%

    Суміші соків фруктових та овочевих, тис.т

    17,5

    13,8

    79%

    Вироби кондитерські цукрові (у т.ч. шоколад білий), що не містять какао, тис.т

    15,6

    11,9

    76%

    Напої безалкогольні, млн.дал

    7,5

    5,7

    76%

    Шоколад та готові харчові продукти, що містять какао, у пакованнях масою менше 2 кг, тис.т

    28,2

    21,2

    75%

    М’ясо свиней заморожене, тис.т

    0,9

    0,6

    67%

    Аналітичний департамент УАК

    agroconf.org

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.