Протягом січня поточного року загальний індекс виробництва продукції харчової промисловості становив 96,8% до рівня січня 2013 р. Лідерами зростання у галузі вже традиційно залишаються виробники замороженого м’яса птиці (+108%).
Саме зростання експорту і дає можливості вітчизняним птахівникам нарощувати обсяги виробництва. Проте, обсяги охолодженого м’яса птиці, в основному для внутрішнього ринку, зросли лише на 3%.
На свинину експортний попит знизився (основний напрямок Російська Федерація), тому і обсяги виробництва замороженої свинини знизилися на 33%, проте виробництво свинини в охолодженому вигляді, для внутрішнього ринку, зросло на 17%.
Зростання обсягів виробництва молока (на 12%), пояснюється перерозподілом певної частини молочної сировини з виробництва жирних сирів, виробництво яких зменшилось на 7%, (основний напрямок експорту до РФ) на виробництво молока для внутрішнього ринку.
Зростання обсягів виробництва вершкового масла на 30% викликано підвищенням попиту та цін на сухе молоко, адже при виробництві 1 тонни вершкового масла отримують до 20 тонн знежиреного молока.
На жаль негативна тенденція до зменшення обсягів виробництва спостерігається в кондитерській галузі, зокрема, зменшилися обсяги виробництва шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао, на 25 % та кондитерських цукрових виробів – на 24 %). Це відбулося через зменшення можливостей експорту, в основному до Росії.
Також через значне падіння попиту на продукцію у січні поточного року відчутно скоротилися обсяги виробництва солодового пива - на 15 %, фруктових та овочевих соків – на 17 %, їх сумішей – на 21 % та безалкогольних напоїв – на 24 %.
Незважаючи на такі коливання обсягів виробництва, слід відзначити певну “стабільність” у виробництві ковбасних виробів (102 %), сирів (101 %), йогуртів і вершків (100 %). На тому ж рівні (як і в січні минулого року) залишаються обсяги виробництва лікеро-горілчаної галузі (100 %).
Таблиця
Обсяги виробництва харчової продукції
Назва продукції |
2013 |
2014 |
2014 до 2013, % |
М’ясо свійської птиці заморожене, тис.т |
7,9 |
16,4 |
208% |
Масло вершкове, тис.т |
5 |
6,5 |
130% |
М’ясо свиней свіже чи охолоджене, тис.т |
14,5 |
16,9 |
117% |
Молоко рідке оброблене, тис.т |
66,2 |
74,3 |
112% |
М’ясо великої рогатої худоби заморожене, тис.т |
0,9 |
1 |
111% |
Олія соняшникова нерафінована, тис.т |
341,5 |
361 |
106% |
Спреди та суміші жирові, тис.т |
3,8 |
4 |
105% |
М’ясо свійської птиці свіже чи охолоджене, тис.т |
56,9 |
58,7 |
103% |
Вироби ковбасні, тис.т |
20,5 |
21 |
102% |
Cир свіжий неферментований, включаючи сирну сироватку та кисломолочний сир, тис.т |
6,8 |
6,9 |
101% |
Йогурт та інші ферментовані чи сквашені молоко та вершки, тис.т |
40,7 |
40,8 |
100% |
Лікери та інші спиртні напої, млн.дал |
0,6 |
0,6 |
100% |
М’ясо великої рогатої худоби свіже чи охолоджене, тис.т |
3,9 |
3,7 |
95% |
Маргарин і жири харчові подібні, тис.т |
22,7 |
21,5 |
95% |
Хліб та вироби хлібобулочні, тис.т |
124,6 |
117,5 |
94% |
Води натуральні мінеральні газовані, млн.дал |
5 |
4,7 |
94% |
Сири жирні, тис.т |
12 |
11,2 |
93% |
Води натуральні мінеральні негазовані, млн.дал |
2,5 |
2,2 |
88% |
Пиво солодове, крім пива безалкогольного і пива з вмістом алкоголю менше 0,5%, млн.дал |
13,9 |
11,8 |
85% |
Печиво солодке і вафлі, тис.т |
29,3 |
24,8 |
85% |
Соки фруктові та овочеві, тис.т |
20,9 |
17,3 |
83% |
Суміші соків фруктових та овочевих, тис.т |
17,5 |
13,8 |
79% |
Вироби кондитерські цукрові (у т.ч. шоколад білий), що не містять какао, тис.т |
15,6 |
11,9 |
76% |
Напої безалкогольні, млн.дал |
7,5 |
5,7 |
76% |
Шоколад та готові харчові продукти, що містять какао, у пакованнях масою менше 2 кг, тис.т |
28,2 |
21,2 |
75% |
М’ясо свиней заморожене, тис.т |
0,9 |
0,6 |
67% |
Аналітичний департамент УАК
agroconf.org
agrinews.com.ua