Как работала пищевая промышленность Украины в январе 2014

26 фев, 10:44

Протягом січня поточного року загальний індекс виробництва продукції харчової промисловості становив 96,8%  до рівня січня 2013 р. Лідерами зростання у галузі вже традиційно залишаються виробники замороженого м’яса птиці (+108%).

Саме зростання експорту і дає можливості вітчизняним птахівникам нарощувати обсяги виробництва. Проте, обсяги охолодженого м’яса птиці, в основному для внутрішнього ринку, зросли лише на 3%.

На свинину експортний попит знизився (основний напрямок Російська Федерація), тому і обсяги виробництва замороженої свинини знизилися на 33%, проте виробництво свинини в охолодженому вигляді, для внутрішнього ринку, зросло на 17%.

Зростання обсягів виробництва молока (на 12%), пояснюється перерозподілом певної частини молочної сировини з виробництва жирних сирів, виробництво яких зменшилось на 7%, (основний напрямок експорту до РФ) на виробництво молока для внутрішнього ринку.

Зростання обсягів виробництва вершкового масла на 30% викликано підвищенням попиту та цін на сухе молоко, адже при виробництві 1 тонни вершкового масла отримують до 20 тонн знежиреного молока.

На жаль негативна тенденція до зменшення обсягів виробництва спостерігається в кондитерській галузі, зокрема, зменшилися обсяги виробництва шоколаду та готових харчових продуктів, що містять какао, на 25 % та кондитерських цукрових виробів –  на 24 %). Це відбулося через зменшення можливостей експорту, в основному до Росії.

Також через значне падіння попиту на продукцію у січні поточного року відчутно скоротилися обсяги виробництва солодового пива - на 15 %, фруктових та овочевих соків – на 17 %, їх сумішей – на 21 % та безалкогольних напоїв – на 24 %.

Незважаючи на такі коливання обсягів виробництва, слід відзначити певну “стабільність” у виробництві ковбасних виробів (102 %), сирів (101 %), йогуртів і вершків (100 %). На тому ж рівні (як і в січні минулого року) залишаються обсяги виробництва лікеро-горілчаної галузі (100 %).

Таблиця

Обсяги виробництва харчової продукції

Назва продукції

2013

2014

2014

до 2013,  %

М’ясо свійської птиці заморожене, тис.т

7,9

16,4

208%

Масло вершкове, тис.т

5

6,5

130%

М’ясо свиней свіже чи охолоджене, тис.т

14,5

16,9

117%

Молоко рідке оброблене, тис.т

66,2

74,3

112%

М’ясо великої рогатої худоби заморожене, тис.т

0,9

1

111%

Олія соняшникова нерафінована, тис.т

341,5

361

106%

Спреди та суміші жирові, тис.т

3,8

4

105%

М’ясо свійської птиці свіже чи охолоджене, тис.т

56,9

58,7

103%

Вироби ковбасні, тис.т

20,5

21

102%

Cир свіжий неферментований, включаючи сирну сироватку та кисломолочний сир, тис.т

6,8

6,9

101%

Йогурт та інші ферментовані чи сквашені молоко та вершки, тис.т

40,7

40,8

100%

Лікери та інші спиртні напої, млн.дал

0,6

0,6

100%

М’ясо великої рогатої худоби свіже чи охолоджене, тис.т

3,9

3,7

95%

Маргарин і жири харчові подібні, тис.т

22,7

21,5

95%

Хліб та вироби хлібобулочні, тис.т

124,6

117,5

94%

Води натуральні мінеральні газовані, млн.дал

5

4,7

94%

Сири жирні, тис.т

12

11,2

93%

Води натуральні мінеральні негазовані, млн.дал

2,5

2,2

88%

Пиво солодове, крім пива безалкогольного і пива з вмістом алкоголю менше 0,5%, млн.дал

13,9

11,8

85%

Печиво солодке і вафлі, тис.т

29,3

24,8

85%

Соки фруктові та овочеві, тис.т

20,9

17,3

83%

Суміші соків фруктових та овочевих, тис.т

17,5

13,8

79%

Вироби кондитерські цукрові (у т.ч. шоколад білий), що не містять какао, тис.т

15,6

11,9

76%

Напої безалкогольні, млн.дал

7,5

5,7

76%

Шоколад та готові харчові продукти, що містять какао, у пакованнях масою менше 2 кг, тис.т

28,2

21,2

75%

М’ясо свиней заморожене, тис.т

0,9

0,6

67%

Аналітичний департамент УАК

agroconf.org


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/281529.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM