• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ФАО оголосила 2020 роком охорони здоров'я рослин
    Опубликовано: 2020-01-11 11:07:41

    ​Продовольча і сільськогосподарська організація (ФАО) 2 січня офіційно оголосила про проведення Організацією Об'єднаних Націй у 2020 році Міжнародного року охорони здоров'я рослин (МГОЗР).

    Про це йдеться у повідомленні прес-служби ФОА.

    Як зазначається, ініціатива покликана привернути загальну увагу в світі до того, як охорона здоров'я рослин допоможе покласти край голоду, скоротити злидні, захистити навколишнє середовище і прискорити економічний розвиток.

    «Рослини складають до 80% споживаної нами їжі, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. І в той же час вони піддаються постійній і все більш серйозну загрозу з боку шкідників та хвороб. Щорічно до 40% всіх продовольчих культур у світі гинуть через шкідників і хвороб. В результаті загальний обсяг збитків в торгівлі сільськогосподарською продукцією становить понад $220 млрд на рік, мільйони людей стикаються з загрозою голоду, а сільське господарство — основне джерело доходу малозабезпечених сільських громад — терпить серйозної шкоди. Ось чому заходи і дії, спрямовані на сприяння здоров'ю рослин, так важливі для досягнення Цілей в галузі сталого розвитку», — пояснюють в організації.

    Відзначається, що зміна клімату і діяльність людини впливають на екосистеми, знижуючи біорізноманіття та створюючи сприятливі для шкідників умови. У той же час міжнародні подорожі і торгівля за останні десятиліття потроїлися в обсязі і дозволяють шкідників і хвороб швидко поширюватися по світу, завдаючи величезної шкоди місцевим рослинам і довкіллю. Захист рослин від шкідників і хвороб з економічної точки зору набагато ефективніше, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов'язаних зі здоров'ям рослин. Нерідко шкідників і хвороби рослин після того, як вони влаштувалися, викорінити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато часу і коштів.

    ФАО і її Міжнародна конвенція про здоров'ю рослин (МКЗР) візьмуть на себе керівництво діяльністю по успішному проведенню міжнародного року та сприяння заходам з охорони здоров'я рослин після 2020 року.

    Міжнародний рік буде присвячений питанням профілактики та охорони, а також тому, що кожен з нас може зробити, щоб забезпечити захист рослин і сприяти їхньому здоров'ю.

    У числі основних завдань міжнародного року — підвищення обізнаності про важливість здоров'я рослин для виконання Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року; привернення уваги до впливу рослин на продовольчу безпеку і екосистемні функції, а також обмін передовим досвідом у галузі підтримання здоров'я рослин і при збереженні навколишнього середовища.

    Попереджаючи поширення і завезення шкідників в нові райони, уряду, фермери та інші учасники продовольчого ланцюга, наприклад, приватний сектор, зможуть заощадити мільярди доларів і забезпечити доступність якісної продовольства.

    Охорона рослин і рослинних продуктів від шкідників і хвороб сприяє розвитку торгівлі і забезпечує доступ на ринок, особливо для країн, що розвиваються. Для цього необхідно посилювати дотримання узгоджених міжнародних фітосанітарних норм і стандартів.

    У боротьбі з шкідниками і хворобами фермерам слід впроваджувати, а директивним органам сприяти впровадженню таких екологічно безпечних методів, як інтегрований захист рослин.

    Урядам, законодавцям і директивним органам слід розширювати можливості організацій із захисту рослин та інших відповідних установ і забезпечувати їх необхідними кадровими і фінансовими ресурсами. Їм належить вкладати більше коштів в дослідження та інформаційно-просвітницьку роботу в області здоров'я рослин, а також в інноваційні методи і технології.

    Також для досягнення цілей Міжнародного року охорони здоров'я рослин важливі стратегічні партнерські відносини і спільні дії за участю усіх зацікавлених сторін, включаючи уряди, науку і дослідні інститути, громадянське суспільство і приватний сектор, зазначив Генеральний директор ФАО.

    Инф. agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.