• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Кіровоградщині побудували «кукурудзяний» елеватор
    Опубликовано: 2017-12-11 11:01:44

    Фермерське господарство Валентини Крамар у селі Кам’янече Кіровоградської області побудувало певною мірою унікальний елеватор, призначений для доробки і зберігання лише однієї зернової культури — кукурудзи.

    Про це пише АgroTimes.net.

    Господарство вирішило побудувати «кукурудзяний» елеватор, оскільки не могло дозволити собі побудувати великий комплекс.

    Вирішили, що працюватимуть на елеваторі саме з кукурудзою з кількох причин. По-перше, кукурудза після доробки найбільше піднімається в ціні, а найвигідніше її можна продати, притримавши кілька місяців після збирання врожаю. По-друге, саме ця культура більше за інші потребує досушування, яке краще здійснювати сушаркою, а не перегортанням.

    «Зрозуміло, що перш ніж розпочати будівництво, економічний бік питання ретельно прораховували. Можу сказати, що власна доробка й зберігання виявилися вигіднішими, ніж агрофірма платила б за це кошти комерційному елеватору, і, певна річ, вигіднішими, ніж якби ми продавали врожай з поля», — зазначив керівник підприємства Євген Каліберда.

    Наприклад, минулого сезону доробка й зберігання однієї тонни кукурудзи обійшлися господарству в 128 гривень — це з урахуванням вартості газу, електроенергії, амортизації обладнання, виплати зарплат персоналу, транспортних витрат.

    «Натомість середня ціна продажу тонни зерна становила 4,5 тис. гривень, тоді як з поля його можна було продати не дорожче, ніж за 4 тис. гривень», — підкреслив Каліберда.

    Нагадаємо, в DuPont Pioneer майже закінчили контрактування насіння на наступний рік.

    Инф. agravery.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.