• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна – Світовий банк: діалог продовжується
    Опубликовано: 2005-04-21 11:32:29
    Минулого тижня (16-17 квітня) українська делегація взяла участь у Весняних зборах Світового банку та Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні Українську делегацію очолював пан Володимир Стельмах, Голова Національного банку України. Це були перші переговори Світового банку з „новою владою”. Сьогодні пан Пол Бермінгхем Директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові коментував ті домовленості і пріоритети, які були погоджені під час зустрічі. Він відмітив, що основна увага буде приділятися макроекономічним пріоритетам Уряду та допомозі Україні в її євроінтеграційних устремліннях та вступу до СОТ. Потім пан Бермінгхем висловлював задоволення Банку основними макроекономічними показниками України. Зокрема, він спрогнозував зростання економіки України у 2005 році на рівні 7 %, що є одним з найвищих показників в Європі. Зовнішній борг України по відношенню до ВВП являється найнижчим в Європі і становить 25%. Також було зазначено, що в плані обмінного курсу Україна найбільш стабільна країна. Не оминув він увагою і ревальвацію гривні, стосовно якої останнім часом точаться досить жваві дискусії (наємо, що Мінфін і Мінекономіки України висловили своє „здивування” такою політикою Нацбанку). Бермінгхем заспокоїв присутніх, відмітивши, що ревальвація це в цілому позитивне явище, адже це свідчить про те, що коли здійснюються зовнішні платежі, то в країну притікає більше іноземної валюти, ніж витікає. Хоча короткостроково від цього втрачають експортери, оскільки зменшуються їхні грошові надходження від зовнішніх операцій, проте вають імпортери, які ближчим часом зможуть знизити ціни на свою продукцію. У наступні декілька місяців Банк має на меті презентувати Раді директорів для затвердження пакет нових проектів стосовно України на загальну суму 300 млн. $. Пан Бермінгхем наголосив, що перший проект буде стосуватись вдосконалення умов для викладання та навчання та створення відповідних програм. Після цього перевага буде надана реструктуризації українських ГЕС. На ці заходи СБ передбачає надати 110 млн. $. Після цього планується розширити мікрокредитування, особливо на селі. Також було зазначено, що Уряд України попросив позику у розмірі $170 млн. В цілому в рамках нової програми (яка готується командою Банку у співпраці з Урядом) „Позика стратегічного розвитку” Уряд України може отримати до $2 млрд. Умови надання траншів не змінювалися протягом останніх 1,5 року. Більшість умов, які ставляться при наданні кредитів, українська сторона виконує. Проте, СБ найбільше цікавить як Уряд збирається реструктуризувати борг в енергетичній сфері та чи допускає Україна можливість залучення до цього сектору економіки іноземних інвесторів. На найближче майбутнє Банк розглядає пропозиції по проектам, які спрямовані на інвестування інфраструктури, використання переваг Кіотського протоколу та сприяння адміністративній реформі.
    Відмітимо, що з 26 по 28 квітня цього року з офіційним візитом Україну відвідає пан Шенгман Жанг, Керуючий директор Світового банку, який відповідає за операційну діяльність Банку у всьому світі. Метою цього візиту є побачити здобутки, яких досягла країна в останні роки. Крім зустрічі з високопосадовцями, пан Жанг відвідає місця, де втілюються проекти Світового банку. agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.