• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Врожай зернових та олійних культур в Україні: Прогноз на 2024 рік
    Опубликовано: 2024-05-24 12:01:10

    Цього року врожай зернових та олійних культур в Україні, за консервативним прогнозом, складе 73 млн тонн. Про це заявив заступник міністра економіки та торговий представник України Тарас Качка, повідомляє "Укрінформ".

    Тарас Качка зазначив, що, хоча консервативний прогноз показує 73 млн тонн, є надія, що фактичний врожай може перевищити ці очікування і наблизитися до минулорічного рівня. У 2023 році було зібрано 82 млн тонн зернових та олійних культур.

    Згідно з попередніми оцінками Мінагрополітики, у 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур складе близько 74 млн тонн, що на 10% менше порівняно з урожаєм 2023 року. Українська зернова асоціація (УЗА) прогнозує зменшення врожаю до 76,1 млн тонн, обумовлене скороченням посівних площ через несприятливу цінову кон’юнктуру на світовому ринку та високу вартість логістики експорту.

    Очікується, що цього року українські аграрії зберуть 19,2 млн тонн пшениці, що менше порівняно з 22,2 млн тонн у 2023 році. Врожай ячменю прогнозується на рівні 4,9 млн тонн (у 2023 році – 5,7 млн тонн), а кукурудзи – 26,7 млн тонн, порівняно з 30,5 млн тонн у минулому році.

    Серед олійних культур прогнозується збільшення виробництва сої до 5,2 млн тонн, що більше ніж 4,7 млн тонн у 2023 році. Виробництво соняшнику, за прогнозами, складе 12,4 млн тонн, що трохи менше ніж 12,9 млн тонн у минулому році. Збір ріпаку очікується на рівні 4,1 млн тонн порівняно з 4,7 млн тонн у 2023 році.

    Згідно з прогнозом Департаменту сільського господарства США (USDA) на 2024/25 маркетинговий рік, очікується скорочення виробництва та експорту пшениці і кукурудзи в Україні порівняно з попереднім роком. Це підкреслює важливість адаптації до нових економічних умов та викликів, з якими стикаються українські аграрії.

    Загалом, прогноз на 2024 рік свідчить про зменшення врожаю основних культур в Україні, що може вплинути на експортні можливості та внутрішній ринок. Проте, збільшення врожаю сої є позитивним сигналом, який може частково компенсувати втрати в інших сегментах.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.