• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ґрунтова засуха створює малосприятливі умови для сівби озимини в оптимальні строки — Укргідрометцентр
    Опубликовано: 2023-09-07 12:52:50

    Через відсутність ефективних опадів у другій половині серпня поповнення запасів вологи у ґрунті не відбувалося, ґрунт на площах призначених для сівби озимих культур урожаю 2024 року був переважно слабкозволоженим. У південних, окремих районах північних, центральних та східних областей — ґрунт був зовсім сухим.

    Про це йдеться у повідомленні Укргідрометцентру.

    За експертною оцінкою та фактично визначеними запасами продуктивної вологи, близько 50-60 % площ були охоплені ґрунтовою засухою, що більше минулорічного.

    «Незважаючи на тривалий спекотний період для достигання пізніх сільськогосподарських культур агрометеорологічні умови у більшості днів серпня були в цілому задовільними. Проте високі температури повітря та ґрунту були несприятливим фактором для завершення формування урожаю бульбокоренеплодів і призводили до передчасного завершення вегетації цих культур», — йдеться у повідомленні.

    Сівба озимого ріпаку, оптимальні строки посіву якого закінчуються у першій декаді вересня, відбувалася за малосприятливих умов через сухість ґрунту. Лише на невеликих площах західних та північних областей зволоження орного шару ґрунту було задовільним.

    Через ґрунтову засуху створюються малосприятливі умови для сівби озимини в оптимальні строки, тому сівбу озимих культур доцільно буде проводити у більш пізні строки, після поповнення вологозапасів у ґрунті, зазначають в Укргідрометцентрі.

    Погодні умови були сприятливими для накопичення цукру в плодах фруктових дерев та коренях цукрових буряків та збору врожаю пізніх та технічних культур.

    Нагадаємо, на початок вересня вже посіяно 699,7 тис. га озимих, з яких ріпаку — 654,9 тис. га та 44,8 тис. га зернових (пшениці — 42,5 тис. га, ячменю — 1,2 тис. га та жита — 1,1 тис. га).

    https://latifundist.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.