У червні 2023 року споживчі ціни на гречані крупи зменшились проти травня на 7,2%, що є найсуттєвішим зниженням серед 33 найменувань продуктів харчування, помісячну динаміку цін на які відстежує Держстат України. У порівнянні з груднем 2022 року зниження склало 30,6 % і поступається лише яйцям, ціни на які у червні знизились на 31,7 %, однак проти травня – на 4,7 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України ціни на споживчому ринку у червні 2023 року.
Крім того, у червні відчутно зменшилися ціни на рис (-3,4 %), олію соняшникову (‑2,4 %), цибулю ріпчасту (-2,2 %), сало (-1,4 %), а також макаронні вироби з м’яких сортів пшениці (-1,3 %). В межах 1 % зменшилися проти травня споживчі ціни на борошно, сири м’які, крупи пшеничні, хліб пшеничний, крупи манні та рибу морожену, поінформував науковець.
За його словами, загалом проти попереднього місяця споживчі ціни на продукти харчування зросли у червні найменше у поточному році – на 0,1 %. Проте найбільше на картоплю (+21,7 %), капусту білокачанну (+21,5 %), яблука –(+20,1 %). Відчутно зросли ціни на моркву (+8,9 %), буряк (+7,7 %), що, скоріше за все, пов’язано з надходженням першої продукції нового врожаю. Також зросли ціни на свинину (+3,7 %) та яловичину (+2,1 %). Проте зростання цін на продукцію плодоовочевої групи – крім буряку – суттєво загальмувалося.
Якщо врахувати, що у липні збільшиться надходження на ринок продукції нового врожаю, можна очікувати зменшення споживчих цін на овочі, тоді як на перероблені продукти можливе подальше зростання цін під впливом здорожчання вартості пального та електроенергії, підсумував Юрій Лупенко.
https://ukragroconsult.com/
agrinews.com.ua