• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прибалтиці цьогоріч прогнозують голод
    Опубликовано: 2023-06-26 17:06:12

    Аномальна посуха, що охопила багато регіонів Литви, призведе до значної втрати урожаю. Національна асоціація фермерів прогнозує втрату до третини врожаю, повідомляє EastFruit, пише agronews.ua.

    За словами представника Гідрометеорологічної служби Литви, з квітня дощ йшов лише кілька разів, з травня його не було зовсім. Середня кількість опадів у цьому місяці зазвичай становить 53 мм. Цього року випало опадів лише 16 мм (у деяких місцях — менше ніж 10 мм).

    Найгірше справи з погодою йдуть на заході Литви, в районах найрозвиненішого землеробства і тваринництва. Там посуха спостерігається ось уже два місяці.

    Мер Клайпедського району повідомив, що міський оперативний штаб також оголосив про екстремальну ситуацію в усьому районі з урахуванням даних метеорологів. За його словами, близько 40% врожаю і близько 60% фуражу цього року буде втрачено через посуху, тому екстремальна ситуація також стане приводом звернутися до уряду країни по допомогу для фермерів.

    Експерт асоціації овочівників Latvijas dārznieks Маріте Гайліте у коментарі EastFruit підтвердила, що така сама ситуація спостерігається не тільки в Литві, а й у Латвії, і в Естонії.

    «Зараз пройшли дрібні дощики, але поки що вони проблему не вирішують. А там, де локально випадають зливи, ситуація ще гірша, тому що пересохлий ґрунт нездатен увібрати вологу, і на полі стоять калюжі. Найбільше переживають зернові господарства, у них очікується значний недобір урожаю, але й виробники ягід страждають.

    Мало того, що пізні заморозки до -6°С значно пошкодили квітки, так через спеку та посуху ягоди швидко встигають, і вже скоро сезон у відкритому ґрунті закінчиться. У тваринників теж усе складно, трава на пасовищах згоріла, і косити теж нічого. Аграрні міністерства всіх трьох країн Балтії наступного тижня зустрічаються з Єврокомісією, щоб обговорити можливості допомоги сільгоспвиробникам», — пояснила Маріте Гайліте.

    22 червня профільне міністерство Латвії опублікувало інформацію, що «на допомогу селянам будуть деякі послаблення вимог отримання субсидій».

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.