• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чи зможе Європа обійтися без українського ріпаку у новому сезоні?
    Опубликовано: 2023-06-10 16:24:50

    Чи зможе Європа обійтися без українського ріпаку у новому сезоні?

    Наближення нового сезону, невизначеність у роботі зернового коридору та подальшої політики ЄС щодо заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України змушує вкотре повертатися до теми ріпакового ринку та перспектив 2023/24 МР. Сьогодні сфокусуємось на європейських імпортерах, як ключових покупцях українського ріпаку, та світових конкурентах.

    Країни ЄС

    – згідно з травневим звітом європейського агентства MARS, прогноз урожайності ріпаку в Європі в 2023/24 МР підвищено до 3,34 т/га (3,31 т/га – у квітневому звіті, 3,33 т/га – у 2022 році)

    – площі ріпаку збільшуються четвертий рік поспіль

    – прогноз урожаю ріпаку +3,3% до 2022 року.

    – ключові виробники ріпаку в Європі – Франція, Німеччина, Польща та Румунія також є найбільшими імпортерами ріпаку з України у 2022/23 МР

    -прогноз урожаю ріпаку у 2023 році у цих країнах:

    • Франція (+0,7% до 2022 року)
    • Німеччина (+5,4%)
    • Польща (-7,7%)
    • Румунія (+33,6%)

    – у 2022/23 МР відбулася часткова переорієнтація експорту ріпаку з України – значне зростання відвантажень до Румунії та Польщі при зниженні експорту до Німеччини, Бельгії та Франції

    – дана ситуація не призвела до суттєвих змін товарних потоків усередині Європи – кінцевими споживачами залишаються найбільші європейські виробники ріпакової олії – Німеччина, Бельгія, Франція, Нідерланди, Чехія, проте призвела до збільшення запасів ріпаку в Європі на початок 2023/24 МР.

    Перспективи торгівлі України з ЄС у 2023/24 МР

    – на рік продовжено режим безмитної торгівлі України з ЄС (до червня 2024 року)

    – заборона на імпорт ріпаку до п’яти східноєвропейських країн (Румунія, Болгарія, Польща, Угорщина, Словаччина) закінчується 5 червня, враховуючи прогноз зростання врожаю та високі перехідні запаси в ЄС, може постати питання про продовження заборони до кінця календарного року з метою захисту внутрішнього ринку ЄС

    – глобально взаємний інтерес України та ЄС у торгівлі ріпаком очевидний, отже, ринок ЄС в любому випадку буде потребувати український ріпак. Тому слід очікувати позитивні сигнали та новини з боку ЄС.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.