• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Збільшення врожаю зернових у Румунії може обмежити транзитні можливості України
    Опубликовано: 2023-05-08 12:03:16

    Збільшення врожаю зерна в Румунії цього року може обмежити простір для українських поставок через чорноморський порт Констанца, яки став для Києва головним транзитним вузлом після російського вторгнення.

    Після заблокувала чорноморськиї портів Росією в лютому 2022 року Україна знайшла альтернативні маршрути експорту через сусідні країни Європейського Союзу, пише Reuters з посиланням на портового оператора Comvex.

    Попри "зерновий коридор" румунська Констанца залишається для України найбільшим альтернативним судноплавним  маршрутом. Через цей порт пройшла майже третина українського експорту зерна з моменту російського вторгнення, тобто 8,6 млн тонн у 2022 році та 3,3 млн тонн у першому кварталі цього року.

    Судноплавство через Констанцу було дешевшим, ніж через власні порти України згідно з угодою про безпечний прохід, оскільки довгі черги на перевірку в Стамбулі збільшували витрати.

    Видання повідомляє, що цьогоріч врожай зернових культур в Румунії може бути більшим, ніж минулого року. Згідно з даними консалтингової компанії Agritel, Румунія, один із найбільших виробників зерна в ЄС, збере 10,35 мільйона тонн пшениці цього року, різко збільшившись порівняно з минулим роком, оскільки сільськогосподарські смуги відновлюються після посухи.

    "Нові посіви в Румунії, схоже, будуть більшими, ніж минулого року, а це означає, що для українців може бути менше місця. Оператори не завдадуть шкоди своїм традиційним клієнтам", — сказав менеджер Comvex Віорел Панайт.

    Він наголосив, що врятувати ситуацію за відсутності нових потужностей зможе краще управління рухом вантажівок і зменшення заторів у порту.

    Україна розпочала експорт кукурудзи через румунський порт Констанца ще 28 квітня минулого року.

    Пізніше українське дунайське пароплавство розширило контейнерні перевезення з дунайських портів у румунський порт Констанца. Наприкінці травня 2023 року в Ізмаїлі вперше був сформований контейнерний караван у складі самохідного судна "Капітан Ширков" та п'яти барж загальною місткістю 300 TEU.

    Тетяна Гойденко

    Інф. delo.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.