• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Промислової картоплі посадять менше: причини
    Опубликовано: 2023-05-01 13:02:38

    Площі під промисловими посадками картоплі цього року зменшаться через погодні умови, невисоку маржинальність бізнесу, дорогий насіннєвий матеріал, добрива та ЗЗР. Таку думку висловив директор ТОВ «Агріко Україна» Микола Гордійчук у своїй колонці на AgroTimes, пише agronews.ua.

    Він зазначив, що цьогорічна картопляна посівна в Україні відстає майже на два тижні через тривалі дощі.

    «Традиційно ранню картоплю в Україні окремі господарства починають висаджувати з кінця березня. У нашій Чернігівській області сезон посадки стартує приблизно 10 квітня. А цього року картоплярі змогли масово вийти в поле лише 20-21 квітня. На Дніпропетровщині й Запоріжжі в цей час картопляні господарства зазвичай вже завершували посівну, тоді як цього року деякі аграрії в ті самі дати садити ще й не починали, оскільки не могли вийти в поле. Київщина й Житомирщина спізнюються за термінами посадки приблизно на тиждень», — уточнив експерт.

    На думку Миколи Гордійчука, надалі фермери або поспішатимуть завершити висаджування картоплі вчасно, або розтягуватимуть ці терміни, але тоді ризикують недоотримати врожай.

    Він підкреслив, що в картоплярів вже багато проблем — істотно подорожчали мінеральні добрива та засоби захисту, є складнощі із залученням ресурсів для посівної. Нині неймовірно дорога логістика, що здорожчує постачання насіннєвого матеріалу картоплі по Україні.

    Микола Гордійчук пояснив, що ціна на картоплю у 5-6 грн/кг та середня врожайність на богарі у 30-35 т/га дозволяє виробнику хіба що вийти в нуль.

    «З іншого боку, господарства, які вже інвестували в картопляний напрям, мають спеціалізовану техніку та сховища, не схильні робити різких кроків і відмовлятися від картоплярства. Хоча є підстави припускати, що площі під промисловою картоплею за підсумками посівної будуть меншими порівняно з попередніми роками», — робить висновок експерт.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.