• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ціна на газ у Європі вперше з 2021 р впала до 450 $, що опускає ціни на добрива
    Опубликовано: 2023-03-31 12:07:35

    Ціна на газ у Європі вперше з 2021 р впала до 450 $, що опускає ціни на добрива

    Ціни на природний газ на лондонській біржі ICE в понеділок впали на понад 6% до 450 $/тис куб.м, опустившись до такого рівня вперше з липня 2021 р. Причиною цього стала аномально тепла зима у США та в Європі, а також значні запаси газу у сховищах наприкінці сезону, коли споживання зменшується. Слідом за цінами на газ опускаються ціни на азотні добрива, що сприятиме зниженню собівартості зерна та продовольства у новому сезоні.

    Квітневі ф’ючерси на хабі TTF у Нідерландах впали до 457 $/тис куб.м, тоді як торік в цей час вони сягали 1900 $/тис куб.м.

    Ціни на газ в Європі почали опускатися наприкінці минулого року на тлі теплої погоди та сильного вітру, який дозволив різко збільшити вітрову генерацію. Крім того, ЄС компенсував 80% експорту російського газу, наростивши поставки зрідженого газу з США та з Норвегії. Запаси газу у підземних сховищах Європи знизилися до 60%, що є рекордним для цієї пори року показником.

    Норвегія у 2022 р від продажу газу та нафти отримала рекордні 131 млрд євро, що втричі перевищує доходи 2021 р., та стала головним європейським постачальником газу після скорочення поставок з рф. На військову та гуманітарну допомогу Україні у 2022 р вона надала 1 млрд євро, а в наступні 5 років планує виділити ще 7 млрд євро.

    Ціни на добрива на світовому та європейському ринках продовжують падати внаслідок збільшення пропозицій та скорочення попиту з боку аграріїв, які скоротили їх використання на тлі зниження цін на зернові й олійні культури, щоб мінімізувати збитки.

    За даними Agrarheute, у німецьких портах карбамід протягом лютого подешевшав на 100 €/т до 18-місячного мінімуму 500-510 €/т. Ціни на карбамідно-аміачну суміш (КАС), найбільше затребуване фермерами добриво, протягом місяця впали на 150 €/т до 400 €/т, що відповідає рівню жовтня 2021 р.

    У США, попри весняні замовлення, ціни на добрива також падають. Спотові контракти на безводний аміак за два тижні подешевшали на 25% до 590 $/т, що є мінімумом з липня 2021 р.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.