• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Виробництво мінеральних добрив в Україні знизилось на 4,3% у першому півріччі 2024 року: причини та наслідки
    Опубликовано: 2024-08-07 12:03:10

    У першому півріччі 2024 року обсяги виробництва мінеральних добрив в Україні зазнали зниження на 4,3%. Заводи азотного холдингу Ostchem виготовили 918,5 тисяч тонн добрив, що є менше, ніж у аналогічний період попереднього року. Про це йдеться в пресрелізі компанії, оприлюдненому нещодавно.

    Основними причинами такого зниження є проблеми з електропостачанням через руйнування енергетичної інфраструктури, а також зростання конкуренції з боку дешевих імпортних добрив. Особливо проблематичним є імпорт з країн, що підтримують Росію, що сприяло зменшенню попиту на українські добрива і, відповідно, зниженню обсягів їх виробництва.

    Зокрема, виробництво аміачної селітри та карбаміду зменшилося на 9% та 10,8% відповідно. Це зниження частково пояснюється неконтрольованим імпортом, що став серйозною перешкодою для українських виробників. Директор з виробництва азотного бізнесу Ostchem Сергій Павлючук також відзначив нестачу кадрів, оскільки з початку війни мобілізовано близько 20% співробітників, а кадровий дефіцит складає близько 15%. Для вирішення цієї проблеми компанія проводить перекваліфікацію персоналу.

    Попри загальне зниження обсягів виробництва, Черкаський "Азот" залишається лідером серед українських виробників мінеральних добрив, випустивши 717,8 тисяч тонн за перші шість місяців 2024 року. "Рівнеазот" також показав стабільні результати, зберігши обсяги виробництва на рівні минулого року, виготовивши 200,7 тисяч тонн.

    Водночас, Ostchem досяг успіху на ринку карбамідо-аміачних сумішей (КАС), збільшивши їх виробництво на 11,4%, з 277,7 до 309,2 тисяч тонн. Зростання пояснюється високим попитом та перевагами українських виробників у сфері логістики. Для задоволення високого попиту на КАС були введені в експлуатацію нові виробничі майданчики на Черкаському "Азоті" та "Рівнеазоті", з потужностями 1 мільйон та 300 тисяч тонн на рік відповідно.

    За перше півріччя 2024 року обсяг імпорту азотних добрив в Україну склав 1,298 мільйона тонн. Серед імпортованих добрив були аміачна селітра (176,6 тисяч тонн), карбамід (311,3 тисяч тонн), NPK (108,5 тисяч тонн), сульфат (159,8 тисяч тонн), NP (77,71 тисяч тонн) та КАС (50,8 тисяч тонн).

    Нагадаємо, що 12 квітня 2024 року Group DF спільно з Hyundai Engineering Co. підписали угоду про будівництво хімічного хабу у місті Рівне. Проект включає будівництво заводів з виробництва «зеленого» аміаку та водню на основі відновлюваних джерел енергії, а також нових підприємств для виробництва азотних добрив та похідних хімічних продуктів. Раніше Ostchem також запустив на базі "Рівнеазот" виробництво КАС потужністю 300 тисяч тонн на рік, орієнтуючи проект переважно на фермерів західних регіонів України.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.