• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, який урожай винограду очікується у сезоні 2022
    Опубликовано: 2022-06-09 16:07:55

    На виноградниках, де в минулі роки догляду за кущами приділялась належна увага і пошкодження кущів було незначним, виноград добре розвивається, і тут очікується висока врожайність, прогнозують дослідники з Національного наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Е. Таїрова». Про це повідомляє tairov.org.ua, пише agronews.ua.

    Фахівці радять починати обробляти насадження баковими сумішами фунгіцидів проти мілдью та оїдіуму до цвітіння за дощової весни та після цвітіння — за сухої.

    Учені, враховуючи добру розвиненість та оптимальну плодоносність зелених пагонів на основній площі виноградників, наголошують на особливому значенні заходів з раціонального використання ґрунтової вологи: обламуванні зайвих пагонів, видаленні підщепної порослі та інше.

    «На плодоносних кущах спочатку обламують слабкі пагони, а також ті, що розвинулися на багаторічній деревині і не потрібні для відновлення окремих частин куща», — зазначають спеціалісти.

    Вони додали, що оптимальне навантаження пагонами на гектар насаджень у культурі винограду без зрошення повинно складати в столових сортах з великими гронами (Італія, Молдова, Аркадія, Флора, Ранній Магарача) — 45–55 тис., з середніми і невеликими гронами (Жемчуг Саба, Мускат жемчужний, Шасла біла, Мускат гамбургський) — 60–70 тис. пагонів. На насадженнях технічних сортів винограду після обламування залишають 80–100 тис. пагонів на гектар насаджень.

    На молодих (2–4 річних) насадженнях проводять зелені операції (обламування, прищипування, пасинкування), спрямовані на створення запланованого формування кущів винограду.

    Найбільш ефективним прийомом одержання високого врожаю винограду є зрошення. Тому у всіх господарствах, де є зрошення, треба підготувати технічні засоби і обладнання, щоб одразу після цвітіння провести полив. Поливна норма при краплинному зрошенні повинна складати — 100-120 м3/га.

    У культурі винограду на зрошенні норму навантаження кущів пагонами збільшують на 20-25%.

    За відсутності ефективних опадів протягом червня на молодих (1-2-річних) виноградниках обов’язково слід провести 1-2 поливи кущів за допомогою гідробурів.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.