• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна нарощує експорт сільгосппродукції через західні кордони
    Опубликовано: 2022-06-02 14:19:14

    Україна нарощує експорт сільгосппродукції через західні кордони

    Агресія росії проти України полягає не лише у бойових діях та захопленнях територій, але й у руйнуванні соціальної інфраструктури та економіки шляхом блокади експорту через порти Чорного моря, від якої найбільше страждають металургійна та аграрна галузі, що раніше забезпечували 80% валютних надходжень.

    Експорт агропродукції частково вдалося перенаправити в бік портів Дунаю та західних кордонів. А металургійні комбінати зосереджені переважно на сході України, тому відвантажували свою продукцію через окуповані зараз порти Бердянська та Маріуполя.

    У січні – квітні 2022 року експорт української агропродукції (групи 1-24 УКТЗЕД) виріс у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 3% до 7,42 млрд $, – повідомляє ННЦ «Інститут аграрної економіки». Якщо у січні-лютому експорт агропродукції сягав 5,68 млрд $, то у березні – квітні, після військового вторгнення, він зменшився майже утричі до 1,74 млрд $. При цьому в загальному експорті України частка агропродукції перевищила 44%.

    Як і раніше, цьогоріч основними позиціями аграрного експорту є зернові та олійні культури, олії та жири, м’ясопродукти та залишки переробної промисловості. Частка цих товарів в експорті агротоварів складає майже 90%.

    Євросоюз максимально сприяє збільшенню експорту та транзиту агропродукції з України через західні кордони до ЄС. Єврокомісія відповідно до плану Шляхів солідарності Україна – ЄС вирішила не вимагати ветеринарних та фітосанітарних сертифікатів як для імпорту зерна, так і для його транзиту територією ЄС. Для проведення контролю на відповідність вантажів вимогам ЄС щодо імпорту та присутності на національному ринку, країни ЄС можуть відбирати зразки, але такий контроль має базуватись на аналізі ринків, бути пропорційним та не містити ознак дискримінації.

    Єврокомісія повідомляє, що наразі такі перевірки можуть тривати кілька днів та розрізнятися залежно від пунктів пропуску та держав ЄС, проте розуміє, що ці затримки не лише уповільнюють перевезення вантажів, але й вимагають додаткових витрат від трейдерів та транспортних операторів.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.