Фермери з Прикарпаття Назарій Пендерецький та дизайнерка одягу Уляна Кирилів розводять 3 породи кіз: ламанча, зааненську, англо-нубійську. А ще виводить нову, пристосовану до тутешніх умов. Повідомляє Zemliak.com, пише agronews.ua.
Як зазначається, лісова козина ферма працює в с.Тенетники що на Івано-Франківщині. На фермі живуть 113 кіз, 43 з них — дійні.
«Я за професією — вишивальниця, дизайнерка одягу, художниця. Але у моєму житті так сталося, коли я була вагітна — мама подарувала козу, бо треба буде дитині молока. Коли я виготовила першу головку сиру, зрозуміла, мені потрібно багато кіз, бо це дуже смачно. Мені треба багато сиру. І все так закрутилося. Упродовж трьох років я вже мала стадо з 70 голів», — каже Уляна Кирилів.
З козиного молока на фермі виготовляють крафтові сири кількамісячної витримки, а ще маринують в олії сир та приправляють його спеціями, кавою. Назар і Уляна варять згущене молоко та зефір.
«Робити з молока сир — це так само творчість, це те саме, що художник малює на полотні. Ці авторські сири, ми їх обоє придумуємо. Рецепти вже підлаштовуємо під себе. У нас є винний, опільський, з чорним кунжутом, лавандовий, кавовий, звичайно, є молодий шевр», — розповіла Уляна Кирилів.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua