• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, як вирощувати цибулю порей
    Опубликовано: 2021-04-24 11:01:31

    Цибулю порей – в городі зустрінеш не часто, – виною тому довгий термін вирощування і складна агротехніка. Найближчий родич цибулі порею – цибуля і часник. В принципі, – на смак цибуля-порей схожа на суміш цибулі і часнику. Найчастіше її можна зустріти в супермаркеті, ніж на дачній ділянці. Про це повідомляє publikatsiya.pp.ua, пише agronews.ua.

    Звичайна агротехніка вирощування цибулі-порею полягає в посадці насіння в лютому, в розсадні ящики або касети з грунтом. Після сходів, через місяць, – розсаду цибулі пікірують в окремі горщики або саморобні ємності.

    У травні висаджують в грунт, рясно поливають, мульчують, захищають від шкідників тощо. Є унікальний, і в той же час простий спосіб вирощування цибулі-порею.

    Зацвітає цибуля порей на другий рік, після посадки в грунт. Після того як зібрали насіння, цибулина порею розділяється, стає схожа на часник. В цей час, викопують цибулину, просушують і прибирають в сарай або гараж – до осені.

    Восени дістають цибулини цибулі-порею на пророщування, і ставлять їх в квітковий горщик, сильно не заглиблюючи, і гарненько поливають.

    Через десять-п’ятнадцять днів цибулина порею випускає коріння, і починає нарощувати перо. Це і буде наш посадковий матеріал. Навіть якщо цибулина не прокинулася, – не біда. Все одно її будемо садити. В кінці жовтня приступаємо до посадки цибулі порею.

    Для початку готуємо грядку для посадки цибулі-порею. Якщо грунт не надто родючий, в обов’язковому порядку додаємо перегній, компост або перепрілий гній, – з розрахунку 1 відро на квадратний метр.

    Зазвичай садять цибулю-порей після кабачків або огірків. У колишній огіркової грядці, – порей зростає чудово. Так-же попередниками цибулі-порею можуть бути картопля або бобові культури. Роблять лунки за допомогою посадкового конуса, – для кожної рослини цибулі-порею окремо.

    Додають на дно кожної лунки по одній столовій ложці золи. Якщо грунт у Вас лужний, садимо без золи. Зола додається для розкислення грунту.

    У кожну лунку поміщаємо одну цибулину порею, і присипаємо грунтом. Зверху мульчуєм товстим шаром, і одягаємо на рослину кільце, зроблене з підручних матеріалів. Добре присипаємо кільце грунтом з усіх боків, щоб не впало.

    Завдяки кільцю, коли цибулю-порей накриє снігом, рослина не зламається, а чудово перезимує. Виходить своєрідний міні парник. Так він і йде зимувати. Навесні, як тільки зійде сніг, цибуля порей вже радує своєю зеленню. У травні місяці, – починаємо її прибирати.

    Вирощена таким чином цибуля не уражається шкідниками, зокрема лушпиння мухою, – так як урожай ми збираємо раніше, ніж починається масовий виліт шкідника.

    Дуже важливо не перетримати цибулю-порей на грядці. Порей вирощений з цибулин, дуже швидко зацвітає, і тоді в їжу він вже не годиться, так як стає дуже жорстким і волокнистим. Навіть якщо порей тільки випустив стрілу-квітку з прибиранням Ви вже спізнилися. Краще залишити його цибулину на посадку восени.

    Краще висмикнути його раніше, ніж перетримати на грядках. До речі з обрізаних коренів порею теж може вирости ціла купка дрібної цибулі-порею. Коріння порею обрізають, закопують, і на подив, – виросла ціла сімейка цибулі-порею.

    Для вітамінної зелені в весняний салат – зайде на ура!

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.