• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Історія селекції нектарину: від випадкового відкриття до виведення нових сортів
    Опубликовано: 2023-07-31 15:05:19

    Нектарини – це смачні та соковиті фрукти, які є гібридами персика та сливи. Вони відрізняються гладкою шкіркою та солодким м'яким м'якоттю, що робить їх популярними серед багатьох любителів фруктів. Історія селекції нектарину дивовижна та насичена, починаючи з випадкового відкриття до створення нових сортів, які радують нас своїм смаком та якістю.

    Витоки селекції

    Історія селекції нектарину починається у Китаї близько 2000 років тому. Одна з легендарних оповідань стверджує, що перший нектарин з'явився в селі Ім Пей, коли чернець випадково виявив у персиковому саду маленьке деревце з гладкою шкіркою та соковитою м'якоттю. Це деревце виявилося гібридом персика та сливи, і було названо "некурати" або "солодкий персик".

    Згодом знання про нектарини поширилося іншими країнами, і селекція стала активніше розвиватися. У XVIII столітті нектарини були введені в Європі та США, і стали дуже популярними серед садівників та фермерів.

    Процес селекції

    Процес селекції нектарину складається з кількох етапів. Перший етап – це відбір насіння. Насіння збирається з плодів найбільш вдалих дерев з метою збереження бажаних характеристик. Потім насіння висівається і вирощується до моменту, коли рослини досягають розмножуючого віку.

    Другий етап - це відбір найкращих рослин-нащадків. Рослини оцінюються за різними характеристиками, такими як смак, текстура, колір, стійкість до хвороб і т.д. Найкращі рослини вибираються для подальшої селекції.

    Третій етап – це створення гібридів. На цьому етапі проводиться запилення вибраних рослин-нащадків один з одним для отримання нових гібридних комбінацій. Ці гібриди потім вирощуються і оцінюються щодо відповідності заданим характеристикам.

    Сучасні досягнення селекції

    Селекція нектарину не зупиняється на досягнутому і постійно йдуть роботи над виведенням нових сортів з кращими характеристиками. Сучасні сорти нектарину відрізняються від своїх попередників покращеним смаком, більшими плодами, підвищеною стійкістю до хвороб та зручністю вирощування.

    Селекція нектарину – це складний та трудомісткий процес, що вимагає багаторічних зусиль та терпіння. Однак, завдяки цьому процесу, ми можемо насолоджуватися смачними та якісними фруктами, які радують нас своїми якостями та користю для здоров'я.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.