• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні тваринництво стало збитковим вперше за 13 років
    Опубликовано: 2021-02-13 15:06:15

    За попередніми розрахунками Інституту аграрної економіки, на виробництві продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах у 2020 році одержано 2,9 млрд грн збитків.

    Тваринництво стало збитковим вперше з 2007 року, зауважив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко.

    На його думку, збитковість тваринництва торік стала поглибленням негативних тенденцій 2019 року, коли галузь одержала лише 0,1 млрд грн прибутків – проти 5,3 млрд грн (!) у 2018 році.

    Як і у 2019 році, найбільші збитки склалися на виробництві яєць – 4,9 млрд грн, яке ще у 2018 році було прибутковим, констатував науковець.

    Але якщо у 2019 році збитки на виробництві яєць вдалося перекрити за рахунок прибутків від молока та продукції вирощування свиней, то торік свинина також стала збитковою, а зростання прибутку від виробництва молока було меншим за приріст збитків від яєчної продукції, пояснив науковець.

    2020 року прибутковим у тваринництві залишилось лише виробництво молока – 3,8 млрд грн. При цьому збитки на виробництві яєць склали 4,9 млрд грн, вирощуванні великої рогатої худоби – майже 1,4 млрд грн, свиней – 0,7 млрд грн, птиці – 0,35 млрд грн.

    У 2019 р. прибутковими було виробництво молока (3,5 млрд грн) та приріст живої маси свиней (0,63 млрд грн).

    А у 2018 р. прибутковим було виробництво молока, свинини, яєць та птиці.

    Збитки у тваринництві склалися під впливом випереджаючого зростання собівартості – на 5,7 %, тоді як виручка від реалізації продукції зросла лише на 0,7 %. А ціни на продукцію вирощування птиці зменшилися торік на 10,4 %, на яйця – на 2,3 %, зазначив вчений.

    Отже, подолання збитковості тваринництва залежить переважно від зростання цін на тваринницьку продукцію, в першу чергу на яйця, ціни на які зменшилися проти 2018 року більш ніж на 25 %. Водночас важливим чинником залишається підвищення продуктивності тварин і птиці, адже навіть минулорічне зростання цін на м’ясо великої рогатої худоби на 13,2 % не дозволило компенсувати зменшення обсягів реалізації, підсумував Юрій Лупенко.

    http://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.