Виробництво пшениці у 2021 році становитиме 25-26 млн т, очікування щодо експорту — 16,5 -17 млн т, і з них 12,3 млн т вже експортовано. Про це повідомив голова ради ГО «Бізнес-Варта», народний депутат 8-го скликання Іван Мірошниченко, йдеться у матеріалі AgroPolt, пише agronews.ua.
Він зазначив, що весь експортний надлишок буде експортований до середини весни 2021.
З України вже вивезли 12,3 млн т зернових, або більше ніж 70% всього пшеничного експорту, а значний експортний залишок вже скуплений експортерами. 9-10 млн т — це внутрішній обсяг споживання пшениці, який піде на корми тваринництву, насіння, для виробництва борошна (але не забувайте про додавання в процесі виробництва борошна і фуражної пшениці для змішування, для багатьох це шлях здешевлення борошна та продукції).
“Якщо тенденція збережеться, то за січень-березень повністю всю закладену на експорт пшеницю (залишок в 3-3,5 млн т) вивезуть на експорт”, — повідомив Іван Мірошніченко.
Він також додав, що попит залишається стабільним та «здоровим».
На переробку на борошно щороку іде близько 5,5 млн т продовольчої пшениці. Тож триває процес викупу у аграріїв залишків пшениці для формування запасів як для виробництва борошна, так і для фуражно-кормових потреб. З лютого конкуренція між внутрішнім ринком та експортером посилиться з викупу у аграріїв їхніх запасів за максимальними цінами.
“До зростання ціни на пшеницю в цей період спонукатиме і загальна кон’юнктура зовнішніх ринків, стабільний попит на пшеницю, дедалі більший попит на кукурудзу та певний дефіцит пшениці на внутрішньому ринку”, — підсумував експерт.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua