• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рада проголосувала за продовження земельного мораторію ще на рік
    Опубликовано: 2017-12-08 12:45:02

    Верховна Рада прийняла за основу і в цілому проект Закону №7350 «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель», яким мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення продовжено ще на рік, до 1 січня 2019 року. «За» проголосували 236 народних депутатів.

    Про це повідомив народний депутат, голова земельного підкомітету Аграрного комітету ВРУ і співавтор законопроекту №7350 Олег Кулініч.

    «Будь-який законопроект щодо продовження мораторію частково є політичним рішенням. Адже в Земельному кодексі чітко прописано, що мораторій діє до моменту набрання чинності законом про обіг земель. Такого закону зараз немає, тому мораторій з нового року знятий не буде. Тим не менше, це потрібно було зробити, адже об’єктивно навколо цього питання існує постійна соціальна напруга», - зазначає Кулініч.

    Втім, з його слів, мораторій не можна продовжувати на тривалий термін, як це пропонувалося зробити деякими політичними силами. «Це просто законсервує нинішній стан справ, і застопорить розроблення необхідних законопроектів. Проблеми потрібно вирішувати, а не закривати на них очі!», - підкреслив голова земельного підкомітету.

    Олег Кулініч переконаний, що мораторій необхідно знімати лише тоді, коли в Україні будуть врегульовані ключові питання у земельній сфері.

    «У нас досі залишається не врегульованим питання земель колективної власності, адже 1,5 млн га українських земель фактично обробляються в тіні. Не врегульоване питання консолідації земель. Ну і розпорядження землями за межами населених пунктів обов’язково повинно бути передане на місця. Але жоден законопроект з цих питань так і не був прийнятий», - підкреслив депутат.

    В той же час Олег Кулініч сумнівається у необхідності прийняття окремого законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення.

    «Чи потрібний нам закон про обіг земель сільськогосподарського призначення? Що там прописувати? Три речі: хто може купувати, скільки, і коли розпочнеться продаж. Усе це цілком можна включити у главу 5 Земельного кодексу України. Окремий закон, за великим рахунком, не потрібний», - вважає депутат.

    Депутат підкреслює - тіньовий ринок землі існує і зараз, але він не захищає власників землі.

    «Ми всі розуміємо, що ринок земель в Україні існує, але він тіньовий. Земельні ділянки фактично продаються, є дуже багато оборудок. Є і цілком легальна оренда на 49 років, яка сьогодні масово використовується. І люди, які катастрофічно потребують коштів, змушені на це йти, але за свою землю вони отримують копійки, а не ринкову ціну», - констатує Кулініч.

    На думку Олега Кулініча, до введення цивілізованого ринку земель потрібно рухатися поетапно, і для цього протягом найближчого часу потрібно прийняти низку законопроектів в земельній сфері.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.