• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рекомендації щодо гербіцидного захисту рослин
    Опубликовано: 2017-07-11 16:36:24

    На сьогоднішній день ключовим моментом у системі боротьби із бур’янами є саме гербіцидний захист рослин.

    Інститут живлення рослин поділився порадами щодо застосування гербіцидів, повідомляється на сайті установи.

    Застосування гербіцидів — це високий ефект, при низькій токсичності препарату для культурних рослин. Звичайно усю систему гербіцидного захисту варто розглядати через призму впливу зовнішніх факторів.

    Тип ґрунту, вміст у ньому органічної речовини, погодні умови — усе це досить істотно впливає на ефективність та доцільність застосування гербіцидів, а також певним чином регулює їх результативність. Гербіциди, що діють через ґрунт, шкідливі рослини поглинають через коріння. Чим легший ґрунт, тим менша витратна норма препарату.

    На легких ґрунтах, з вмістом гумусу менше 1%, не рекомендується застосування гербіцидів для досходового обробітку. Оскільки унаслідок низької поглинальної здатності ґрунту препарат проявляє досить значну дію на зернові культури. На ґрунтах, з вмістом гумусу більше 5-6% (особливо на торф’яниках) гербіциди мають здатність до абсорбування, а отже необхідно підвищувати норму внесення.

    Досходове застосування гербіцидів є ефективним, при виконанні ряду вихідних умов: гарноосівша комкувата структура насіннєвого ложа, рівномірна глибина посіву, покриття насіння дрібним шаром землі. Особливо важливим моментом при внесенні ґрунтових гербіцидів є саме глибина посіву. Нерівномірна глибина загортання насіння може спричинити ситуацію, коли насіння зернових культур знаходиться у ґрунті вище, аніж це очікувалось, і, як наслідок, гербіцидні властивості препарату подавлять ростові процеси.

    Як вже зазначалося вище кліматичні умови також мають велике значення для ефективності застосування гербіцидів. При достатній волозі і підвищених температурах препарат швидше розпадається, і легше досягає цілі. При післясходовому внесенні гербіциду можна певною мірою нехтувати складом і характеристиками ґрунту, що розв’язує руки аграріям. Післясходове внесення гербіциду, що діє через листя, найефективніше організувати так, аби воно припало на пік активності та росту бур’янів (температура повітря вище 10 градусів Цельсія, висока вологість повітря). Однак при високих температурах (вище 23-25) не варто вносити гербіциди вдень, оскільки існує велика ймовірність випаровування, внесення краще відкласти до вечора. Також варто уникати внесення у дощові дні і пам’ятати про небезпеку вимивання.

    На слаборозвинених посівах зернових, які пережили або переживають стресові умови, вносити гербіциди досить небезпечно. Тут рекомендують їхню взаємодію з регуляторами росту рослин, які допоможуть знизити стрес та захистять культурні рослини. Останнім часом шальки терезів все більше схиляються в сторону післясходового застосування гербіцидів.

    superagronom.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.