• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • IX Міжнародний конгрес «Прибуткове свинарство»: Вільний «кеш» загрожує ринку землі
    Опубликовано: 2017-06-06 13:54:33

    Вільна валюта в готівці загрожує ринку землі та аграрному сектору появою спекулянтів, що скуплять земельні активи виключно для перепродажу і наживи на необґрунтованому підвищенні орендної плати.

    Як повідомив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов під час панельної дискусії в ході IX міжнародного конгресу «Прибуткове свинарство», такий сценарій отримає реалізацію за умови, що влада надасть право на купівлю землі лише фізичним особам.

    «Погоджуватися на пропозицію обмежити суб’єктів ринку землі лише фізичними особами не можна, тому що в країні, за оцінками Національного банку, приблизно 90 млрд дол. готівки. Є спеціалісти, які стверджують, що ця сума менша, і в країні вільних доларів, які лежать під подушкою, приблизно 40 млрд, але все одно цього більш ніж вистачить, щоб ті, у кого ці гроші є (а це точно не аграрії), могли скупити землю, а потім сидіти й чекати, поки ціни на землю виростуть, а тим часом збільшувати орендну плату», - сказав Михайло Соколов.

    Норма про обмеження кола покупців землі лише фізичними особами міститься, зокрема, в урядовому законопроекті «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Як зауважив Михайло Соколов, автори такої ідеї обґрунтовують її  тим, що Верховна Рада не підтримає будь-яку іншу ініціативу, включно з дозволом на придбання землі для юридичних осіб – сільськогосподарських підприємств. У той же час перед народними депутатами стоїть нагальна необхідність запустити ринок землі, оскільки у 2019 році Україна має здійснити значний обсяг виплат зовнішнього боргу.

    Заступник голови ВАР також повідомив, що снує компромісна пропозиція запустити ринок землі з 2018 року  лише для 10,5 млн га державних та комунальних земель на три роки. Її озвучив народний депутат від «Блока Петра Порошенка» Олександр Бакуменко на минулому засіданні робочої групи з розробки концепції ринку сільськогосподарських земель при Кабінеті міністрів. ВАР підтримує таку ініціативу, оскільки це дозволить до відкриття повноцінного ринку допрацювати кадастрову карту, підготувати банківську систему до роботи в умовах відкритого ринку землі та сформувати відповідну ціну на ньому.

    У той же час Михайло Соколов зауважив, що ВАР та інші аграрні асоціації будуть вимагати, щоб по завершенню описаного вище проміжного етапу запуску ринку землі, у ньому могли брати участь не лише фізичні, а й юридичні особи – сільськогосподарські виробники, власниками яких є лише громадяни України.

    Як зауважила присутня на панельній дискусії податковий експерт, партнер аудиторської компанії Crowe Horwath AC Ukraine Ольга Богданова, участь юридичних осіб в ринку землі забезпечить здорове функціонування як земельного, так і фінансового ринку.

    «Я дуже сподіваюся, що буде прийнятий правильний законопроект, який дозволить викупати землю на юридичних осіб. Отримання кредиту фізичною особою в таких сумах стоїть бід великим питанням. А отримання позики на юридичну особу, яка має свою кредитну історію, яка має означену прибутковість та відповідну заставу, буде відбуватися простіше», - сказала Ольга Богданова.

    Прес-служба ВАР

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.