• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як врятувати урожай від бур’янів?
    Опубликовано: 2017-05-23 13:32:39

    Працю в полі часто зводять нанівець бур’яни, і фермеру, щоб мати добрі врожаї, з ними треба боротися. «Борітеся й поборете» - як говорив класик.  Кожен господар обирає саме той метод контролю забур’яненості, який йому найбільше підходить.  І при  цьому більшість хоче мати  не лише найкращий  результат, а  ще й заощадити кошти.
     
    Запобіжні механічні заходи, такі як сівба очищеним від бур’янів насінням, постійне скошування бур’янів (до їх цвітіння!) забирають багато сил, але на жаль, не завжди дають результат, який задовольняє аграрія. До того ж, треба враховувати, що, наприклад, однорічні бур’яни, хоча і є менш небезпечними ніж багаторічні, але дуже швидко розмножуються насінням, тому не так вже й легко їх  повністю вивести з поля без допомоги хімічних препаратів.
     
    Відомо, що серед усіх ярих культур, соя найбільш засмічується бур’янами. Це можна зрозуміти, виходячи з її біологічних особливостей. Прямі втрати від бур’янів у посівах сої коливаються в межах 27–38 % урожаю, залежно від сорту, виду бур’янів, їх сирої маси і густоти стеблостою, сезону, родючості і вологості ґрунту, системи землеробства, клімату та інших умов навколишнього середовища.
     
     
    Головне у цій справі – це правильно підібрати препарат, відповідно до видового спектру бур’янів, щоб їх знищити. Ефективне сучасне рішення для контролювання змішаного дводольного типу забур’яненості -  це гербіцид Флагман Екстра, РК, виробництва Групи компаній UKRAVIT - найбільшого українського виробника ЗЗР та мікродобрив. Це двокомпонентний гербіцид контактно-системної дії для знищення однорічних та деяких багаторічних дводольних видів бур’янів в посівах сої. До складу препарату входять: бентазон, 360 г/л + ацифлуорфен, 160 г/л. Бентазон володіє контактною дією. Поглинається листовим апаратом в місці попадання, блокує фотосинтетичний транспорт електронів, внаслідок чого переривається асиміляція СО₂, бур’ян зупиняється в рості, руйнується клітинна мембрана, що в подальшому призводить до його загибелі. Ацифлуорфен — володіє контактною та системною діями. Поглинається листовим апаратом та коренями, може рухатись акропетально по рослині. Інгібує фермент, який бере участь у синтезі хлорофілу. Загибель бур’янів відбувається внаслідок руйнування їх клітинної мембрани.


    При виборі ЗЗР аграрії враховують спектр дії, тобто які саме проблеми вирішує препарат на відповідній культурі. Спектр дії гербіциду Флагман Екстра широкий. Це такі чутливі бур’яни, як канатник Теофраста, амброзія полинолиста, волошка синя, полин звичайний, роман, дурман звичайний, гречка татарська, гірчиця польова, нетреба звичайна, портулак городній, редька дика, галінсога дрібноквіткова, паслін чорний, підмаренник чіпкий, щириця (види), лобода біла, жовтозілля польове, незабудка польова, кропива (види), падалиця соняшнику та ріпаку, молочай сонцегляд, зірочник середній, шпергель звичайний, талабан польовий, гірчак березковидний, гірчак шорсткий, гірчак почечуйний, триреберник не пахучий. А також середньочутливі бур’яни, такі як  жабрій звичайний, ромашка лікарська, фіалка польова, осот жовтий і рожевий, петрушка собача, переліска однорічна, рутка лікарська, мак польовий, берізка польова.
     
    Значною перевагою даного гербіциду є те, що у порівняні з препаратами на основі діючої речовини – бентазон, 480 г/л, гербіцид Флагман Екстра має покращену дію на наступні види бур’янів: лобода біла, молочай лозяний, осот жовтий та рожевий, грицики звичайні, паслін чорний, щириця (види), талабан польовий, нетреба звичайна, амброзія полинолиста.
    Однією з особливостей є те що, Флагман Екстра на високому рівні контролює падалицю соняшника (звичайну, стійку до трибенурон-метилу та до групи імідазолінів), а також лободу білу (навіть ту, яка переросла – більше 4-х листків). Має більш розширене технологічне «вікно» застосування: 1-4 трійчастий листок у сої. Дослідження ефективності дії проти бур’янів та фітотоксичність по відношенню до культурної рослини у 2016 році засвідчили, що окрім 1-4 трійчастих листків, можливо (за необхідності) застосовувати гербіцид по примордіальних листках сої (до появи першого трійчастого листка) у нормі 1,3-1,5 л/га. За такого використання однорічні дводольні бур’яни повинні перебувати у фазі сім’ядолі-дві пари листочків!
    Бур’яни, окрім негативного впливу на урожайність, є ще резерваторами для хвороб і шкідників. Також наявність бур’янів ускладнює процес збирання урожаю при цьому збільшуючи витрати на очищення та сушіння продукції. Ті аграрії, які використовують сучасні технології у захисті рослин, призначені для конкретних рослинних культур, дотримуючись комплексу із системи позакореневого підживлення і захисту, отримують високий врожай, а отже і гарний прибуток.
     
    Аграрії на власних полях засвідчують і переконуються, що вітчизняні продукти нічим не гірші, а інколи й кращі за препарати транснаціональних компаній, і до того ж мають більш економічно привабливу вартість. В Україні понад 3 млн. га обробляється лише продуктами UKRAVIT. Продукція зайняла лідируючу позицію у країнах до яких вона експортується, зокрема, в Грузії, Молдові.
     

    UKRAVIT

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.