• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Коли корови почнуть слати СМС, або ІТ-технології в АПК
    Опубликовано: 2016-11-27 16:30:00

    В епоху розвитку технологій фермери можуть дозволити собі керувати фермерським господарством, лежачи на дивані. Причому в різних куточках земної кулі агровиробники спрощують собі життя по-різному. Але якщо зібрати ці розробки в одному місці і в потрібний час, фермером зможе стати хто завгодно: від дитини до білого комірця.

    Фермери двох десятків країн отримали можливість заочно дізнатися про те, чи очікувати поповнення в стаді. А допомогли їм у цьому австрійські розробники - компанія SmaXtec, що придумала пристрій, який щохвилини відстежує температуру тіла корів, активність і кислотно-лужний баланс. Таким чином, фермери за допомогою спеціальних датчиків можуть діагностувати хвороби тварин на ранніх стадіях, а також визначати вагітність.

    Пристрій з вбудованими сенсорами розміром імплантується тварині в перший з чотирьох шлунків. Заряду батареї зазвичай вистачає на чотири роки використання, при тому, що середня тривалість життя корови становить приблизно 15 років. Гаджет підключається до Wi-Fi і може відправляти фермерам СМС-повідомлення з інформацією про стан тварини. Тільки у Великобританії встановлено близько 15 000 таких пристроїв, кожне коштує $ 75-400.

    Ще один цікавий гаджет - фітнес-датчики для канадських корів. Ветеринар-епідеміолог Карін Орсель з Університету Калгарі в Канаді вивчила, як акселерометри, що вимірюють рівень фізичної активності людини, можна використовувати при діагностиці захворювань великої рогатої худоби (ВРХ) ще до того, як перші симптоми стануть помітні власникам і ветеринарам. Подібні системи вже давно з успіхом застосовуються в молочному тваринництві, проте з їх застосуванням на м'ясних породах виникають ускладнення.

    Це не єдине нововведення. В Ірландії, наприклад, за допомогою спеціальних датчиків вирішена проблема надання допомоги коровам при пологах. Датчик з сенсорами і SIM-картою кріпиться до хвоста тварини. Перед початком пологів корова починає виляти хвостом набагато частіше, це стає сигналом для ветеринарів. Датчик під назвою MooCall також повідомляє про точне місцезнаходження тварини. Він набув статусу самостійного проекту, яким можуть скористатися всі зацікавлені господарства, а підтримала нововведення компанія Vodafone.

    Навчилися стежити на відстані і за поголів'ям птиці. У голландському місті Кессель на птахофермі встановили цілу систему камер і мікрофонів. Система Fancome EyeNamic спеціальним сигналом оперативно інформує фермера про зміни в настрої і поведінці птахів. Причинами можуть стати, наприклад, порушення температурного режиму або перебої в подачі води і їжі. Вчені бельгійського Університету Левен (спільно з університетами Мілана і голландського Вагенінгена) виявили, що на основі даних, зібраних за допомогою системи Fancome EyeNamic, можна запобігти дерматиту і опікам на лапах птахів. Наявність ушкоджень впливає на поведінку і здатність рухатися, а в тяжких випадках - і на здатність нормально харчуватися і пити. З допомогою системи моніторингу на птахофермі розпізнати проблему можна в 95 випадках зі 100. Аналогічне дослідження наукового центру Fancom (займається IT і системами автоматизації для інтенсивного тваринництва) показало, що за допомогою даних автоматичної системи контролю клімату можна прогнозувати ймовірність виникнення хвороб.

    Ще одне нововведення в птахівництві - можливість розпізнавати стать птахів на ранніх стадіях розвитку ембріона курчати. Таку технологію протестували американський виробник яєць Vital Farms спільно з ізраїльською компанією Novatrans. Нова технологія, що отримала назву TeraEgg, покликана запобігти знищенню після вилуплення птахів, вирощувати яких вважається економічно недоцільним. Через це щороку на утилізацію відправляється понад 7 млрд курчат-самців. Технологія TeraEgg дозволить визначати стать майбутніх курей ще на стадії ембріона за складом газів, що виділяються з пір яйця. Завдяки цьому виробники зможуть розміщувати в інкубаторі тільки ембріони самок, а непридатні для інкубації яйця відправляти на продаж. У даний час TeraEgg пройшла першу стадію випробувань. У Vital Farms розраховують, що старт продажів почнеться в кінці 2017 року.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.