• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ринок живця: ціни «на позитиві»
    Опубликовано: 2016-11-10 16:30:00

    Листопадовий рух цін на ринку живця повторює «сценарій» 2015-го. Відзначається здороження живого поголів’я, як і на початку відповідного місяця минулого року. Так, починаючи з 43-го тижня, ціна на свиней забійних кондицій додає 3% щотижня. Поточний — не став виключенням. Тож очікується, що ціновий показник буде на 1 грн/кг вищим, порівняно з попереднім тижнем і сягне 31 грн/кг.

    Цьогорічний, відносно ранній, висхідний рух цін на ринку живця більшість переробників пов’язують із активною заготівлею м’ясокомбінатів. Скориставшись сприятливою ціновою ситуацією, оператори ринку жвавіше закуповували свиней, формуючи дешевші запаси. Саме це і спричинило «розгойдування» цінового маятника у бік зростання. Водночас, більшість із них схиляється і до того, що здороження свинини живою вагою триватиме не довго, адже листопад є традиційно складним місяцем для реалізації м’яса. До того ж, хоча пропозиція свинини дещо «просіла», дефіциту сировини не спостерігають. Єдиний регіон, де помітна більша конкуренція покупця за тварин забійних кондицій, — Захід. Там пропозиція дещо обмежена, внаслідок низької активності малих відгодівельних ферм. Тож, саме ця частина країни вже тривалий час диктує максимальні ціни на живець свиней.

    Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії, грн/кг

    Джерело: Аналітичний відділ АСУ

    Ситуація на прилавках

    Подорожчання живця відзначилося і на роздрібних цінах. Так, свинячі відруби у роздрібних мережах «додали» 1-2 грн/кг. Тим не менш, цього листопада свинина доступніша по ціні ніж рік тому. Адже середня ціна більшості частин на 5-18% нижча ніж на початку відповідного місяця минулого року.

    Проте, без стимулу зовнішнього попиту такий рівень залишається на 1-3% нижчим за рівень цін у відповідні тижні 2015-го, а середня ціна закупівлі живця у жовтні цього року «відстала» від торішньої на 1,8%.

    Зміна середніх роздрібних цін на окремі свинячі частини станом на 04.11.2016 р.

    Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними роздрібних мереж

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.