• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нестачу кальцію у корів пропонують лікувати серотоніном
    Опубликовано: 2016-07-25 15:30:00

    Вчені вивчають можливості регулювання рівня кальцію у крові тварин за допомогою "гормону щастя".

    Щоденне введення коровам серотоніну — хімічної речовини, яка асоціюється з почуттями радості та щастя, — призвело до підвищення рівня кальцію у крові корів голштинської породи і молоці корів джерсейської породи, що отелились. Результати цих експериментів, опубліковані в журналі Journal of Endocrinology, можуть допомогти фахівцям поліпшити здоров'я молочних корів.

    Молоко, збагачене кальцієм, користується підвищеним попитом: в людському організмі більше кальцію, ніж будь-якого іншого мінералу, а на Заході такі молочні продукти, як молоко, сири і йогурти, є головними джерелами кальцію. Однак підвищений попит може негативно позначатися на здоров'ї молочних корів: близько 5-10% популяції дійних корів Північної Америки страждають гіпокальціємією — низьким вмістом іонів кальцію в крові. Загроза розвитку цього захворювання особливо висока незадовго до того, як корова повинна отелитись, і відразу після цього.

    Група дослідників з університету Вісконсіна в Медісоні, США, вивчала можливість використання серотоніну для збільшення рівня вмісту кальцію в молоці і крові дійних корів голштинської і джерсейської порід. Вчені відзначають, що регуляція рівнів кальцію у цих порід розрізняється. Так, у рогатих голштинської породи рівень кальцію в крові після введення серотоніну підвищувався, а в молоці, навпаки, знижувався. Зворотний ефект був досягнутий у випадку з коровами джерсейської породи.

    За словами вчених, наступний крок — розібратися в молекулярних механізмах регуляції рівня кальцію серотоніном і зрозуміти, чи можна використовувати цю речовину для профілактики гіпокальціємії.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.