В Україні потенційні постачальники кукурудзи, ячменю і сої в Китай повинні провести щорічне обстеження в період вегетації даних культур на предмет виявлення деяких збудників хвороб рослин. Про це йдеться в листі Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, адресованому Аграрному союзу України, Американській торговельній палаті в Україні, Асоціації українсько-китайського співробітництва, Європейської бізнес асоціації, Китайській торговій асоціації, Українській зерновій асоціації, текст якого наводить «АПК-Інформ».
У документі говориться, що з метою забезпечення виконання вимог міжнародних договорів України міжвідомчого характеру і продовження торгівлі сільгоспкультурами з КНР членам зазначених організацій рекомендується звернутися до обласних фітосанітарних інспекцій для ініціювання проведення обстежень в період вегетації посівів кукурудзи, сої та ячменю, які можуть експортуватися до Китаю.
«Для організації зазначених обстежень просимо заздалегідь подати в департамент фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби інформацію щодо місцезнаходження, кількості і площ полів, які будуть обстежуватися в період вегетації кукурудзи, сої та ячменю в 2016 р.», - наголошується в листі.
Держпродспоживслужба нагадала, що Китай здійснює імпорт кукурудзи, сої та ячменю відповідно до протоколів фітосанітарних вимог. Згідно з протоколами, експортери, сільгоспвиробники і Мінагропрод України зобов'язані проводити щорічне обстеження в період вегетації кукурудзи, сої та ячменю на предмет виявлення збудників хвороб рослин, оскільки заражену ними продукцію заборонено ввозити в КНР.
«Невиконання вимог протоколів може ускладнити, а в деякій мірі і унеможливити експорт в КНР кукурудзи, сої та ячменю», - підкреслюється в документі.
agronews.ua
agrinews.com.ua