• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Обращение аграриев Луганщины к кандидатам в Президенты Украины
    Опубликовано: 2014-05-21 13:16:34

    Спільне засідання Асоціації фермерів та приватних землевласників

    Луганської області та Громадської спілки «Громадський рух «Луганчани»

     

    НАКАЗ

    кандидатам в Президенти України

    від громадських активістів, фермерів та приватних землевласників Луганської області.

     

    Розуміючи важливу роль суб’єктів господарювання на селі в забезпеченні продовольчої безпеки України та враховуючи усталену практику розвитку агропромислового комплексу України за часи незалежності, аграрії Луганської області хотіли би бачити на посаді Президента України справжнього, справедливого і сильного українського господаря. Цьогорічний Майдан дав нам надію, що українське суспільство прокинулося, воно вже не боїться злочинного режиму, вміє відстоювати свої права і волю та виражати інтереси всієї держави. Відбулися зміни в душі у кожного українця, а це означає, що життя міняється і що Україна повинна мати достойного Президента.

    Ми, громадські активісти і аграрії Луганщини,  чекаємо від нового Президента ефективних рішень у сфері землеволодіння і землекористування, реформування відносин власності у несільськогосподарському секторі АПК, зміни організаційно-правових форм підприємництва в аграрному секторі, перебудови системи відносин держави із підприємствами АПК та реформування соціальної сфери села і хочемо бачити в передвиборчих програмах кандидатів на пост Президента України вирішення наступних питань:

    Земельний блок:

    Повернення повноважень територіальним громадам розпоряджатися і вести управління земельними ресурсами і водними об’єктами, які знаходяться в її межах та закріплені за ними поза її межами. «Земля – селянам!».

    Вирішення проблем, що виникають при реєстрації договорів оренди в Державній реєстраційній службі України та Державному земельному агентстві України. А саме, враховуючи похилий вік переважної більшості орендодавців, віддаленість населених пунктів від районних центрів та неможливість ними особисто здійснювати відповідні процедури, пов’язані з реєстрацією договорів оренди, повернути повноваження щодо реєстрації договорів оренди земельних ділянок сільським та селищним радам. Затвердити положення щодо представництва довіреної особи підприємства – орендаря у відповідних службах.

    Зменшення фінансового навантаження при реєстрації договорів оренди земельних ділянок та розробки технічної документації зокрема.

    Закріплення переважного права на користування землями запасу за орендарем, який обробляє переважні обсяги земель на території відповідної територіальної громади та забезпечення повернення земель в користування, які були вилучені злочинним шляхом у їх орендарів на користь осіб, наближених до влади.

    Економічний блок:

    Направлення всіх зусиль на розвиток сільгоспкооперації,  аби ліквідувати всіх посередників процесів продажу та придбання будь-яких ресурсів. Для розвитку цього напрямку перш за все організувати на базі дорадчих служб, департаментів агропромислового розвитку навчання суб’єктів господарювання. Заохотити суб’єктів господарювання до розвитку коопераційних зв’язків шляхом встановлення спеціального режиму оподаткування згідно ст. 209 Податкового кодексу України, а також включити їх до Реєстру неприбуткових організацій згідно ст. 157 Податкового кодексу України.

    Зменшення встановленої законодавством мінімальної граничної ставки за орендну плату на земельні ділянки під господарськими будівлями та територіями, які використовуються для виробництва тваринницької продукції, а також  зробити максимально зрозумілою і прозорою процедуру встановлення коефіцієнту індексації для орендної палати за користування землею на місцях.

    Встановлення мінімального граничного терміну дії договору оренди землі – 10 років для залучення довгострокових інвестицій.

    Перегляд податкової, статистичної  звітності, та звітності до фондів стосовно скасування дублюючих показників та таких, що носять необов’язковий інформаційний характер та відволікають робочий час працівників, задіяних в проведенні облікових процедур.

    Фінансовий блок:

    Створення більш сприятливих умов отримання сільськогосподарськими підприємствами кредитів за пільговими ставками та їх часткової компенсації за рахунок держбюджету.

    Однією з можливостей розвитку сільського господарства є отримання позички через Український державний фонд підтримки фермерських господарств. Луганське відділення на сьогодні налічує 119 осіб - позичальників, на разі вже в наявності 252 заяви на отримання нових позичок. Зрозуміло, що на сьогодні в держави відсутні кошти для надання позичок. Проте можна сказати: «Можлива фінансова допомога» через перегляд п. 13 «Порядку  використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам», затвердженим Постановою КМУ від 25.08.2004 № 1102. А саме, необхідно кошти фінансової підтримки, наданої фермерським господарствам, які повертаються на відповідні рахунки регіональних відділень Фонду, відкриті в територіальних органах Державної казначейської служби, залишати на спец. рахунках, а не перераховувати до  державного бюджету. Бо зрозуміло, що з державного бюджету вони будуть спрямовані на захищені статі видатків. Таким чином, є можливість спрямувати майже 4 млн. грн. на розвиток сільського господарства Луганської області.

    Створення для суб’єктів господарювання атмосфери комфорту «Ми не бачимо держави», коли представники влади, експерти, контролюючі органи мають бути в першу чергу консультантами і помічниками, які проводять роз’яснювальну роботу і надають час для усунення недоліків.

    Заборона фіскальним органам коментувати законодавчі акти через власні підзаконні нормативні документи.

    Вироблення сталих і непорушних правил гри в сфері агропромислового комплексу.

    Істотне скорочення кількості контролюючих органів, обмеження планових перевірок до 1 разу на 5 років та заборона  проведення позапланових перевірок.

    Встановлення взаємовигідних, прозорих партнерських стосунків щодо благодійної допомоги в розвитку територій, як обов’язок органів влади і місцевого самоврядування. Першим сигналом для цього має стати обов’язок владних органів виділяти приміщення в управліннях і департаментах АПК для громадських організацій аграріїв, фермерів та приватних землевласників.

    Створення таких правових рамок, коли монополісти газо-, водо-, електро- постачання повинні йти на зустріч суб’єктам господарювання АПК. В цій сфері необхідно суттєво зменшити вартість процедури підключення газу і електроенергії до сільських домоволодінь, спростити виготовлення технічної документації, відмінити сплату за електричну енергію для отримання технічних умов, перевести сільгосппідприємства в іншу групу споживачів для зниження тарифу на електроенергію, скасувати оплату за додатково підключену потужність споживання електроенергії.

    Постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 17.01.2013  № 32 «Про затвердження Правил приєднання електроустановок до електричних мереж» руйнує економіку та заважає розбудовувати такі важливі для країни галузі як сільське господарство, промисловість, не дає можливості повноцінно функціонувати сфері тваринництва, рослинництва, працювати зрошувальним системам регіону. Тому конче необхідно негайно переглянути  Постанову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики від 12.02.2013 № 115 «Про затвердження Методики розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж» на надати преференції сільгосптоваровиробникам  в підключенні електроенергії на пільгових умовах для переробних підприємств галузей тваринництва, рослинництва, для функціонування зрошувальних систем.

    На даний момент ми окреслили не всі проблемні питання діяльності аграріїв, але основні, бо процес вдосконалення законодавчого поля для АПК є постійний, тому і діалог між владою і громадськістю має бути постійний, двосторонній, доступний і зрозумілий кожному і це також має стати одними з головних викликів для новообраного Президента.

    На закінчення хочемо побажати того, чого бажають усі громадяни України без винятків.  Всім нам хотілося б, щоб в кінці-кінців, відбулися зміни на рівні влади. І повірте скрізь, в тому числі і на Сході - люди розуміють, що влада не та. Але вона повинна стати народною і для народу.

     

     

    З повагою,

    за дорученням зборів

    Голова ГС «Громадський рух «Луганчани»,

    в. о. Голови Асоціації фермерів та

    приватних землевласників

    Луганської області                                                  С. М. Ковальов

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.