• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему у Украины не получается нормально торговать с Беларусью
    Опубликовано: 2014-02-13 03:43:55

    Товарообіг між Білоруссю і Україною в 2013 році перевищив 6 мільярдів доларів, однак це майже на чверть менше порівняно з 2012 роком, заявив посол Білорусі в Україні Валентин Величко.

    У білоруських виробників техніки, а також у постачальників споживчих товарів виникли складнощі з реалізацією товарів в Україні. Незважаючи на те, що Україна традиційно є другим торгово-кономічним партнером для Білорусі після РФ, за словами експертів, в 2013 році імпорт, і експорт товарів між країнами значно впали.

    На думку білоруського економіста Бориса Жeліби, такий спад пов'язаний з ситуацією в Україні: «Українська економіка зараз все-таки працює зі збоями, не в кращому вигляді взагалі. Це зайвий раз підтверджує девальвація гривні на 9%. Вже йде зниження товарообігу з обох сторін, і експорт, і імпорт... У нас дуже хороші позиції були по нафтопродуктах в Україні, я думаю, це частка зараз знижується. Ну і українські позиції у нас - це і кондитерські вироби «Рошен», інших виробників, і пиво - частка цієї продукції не росте».

    Останнім часом Білорусь активно зайнялася розвантаженням складів і нарощуванням обсягів експорту. Однак, згідно з останніми даними, ці обсяги тільки падають, а товари промислового виробництва продовжують накопичуватися на складах. Через це в республіці вже виросла зовнішня дебіторська заборгованість, накопичуються борги за вироблену та неоплачену продукцію.

    Що стосується торгівлі з Україною, то близько 70% експорту білоруських товарів - це нафтопродукти та хімічні товари. Крім того, республіка традиційно постачає трактори і тягачі, вантажівки, холодильники, шини, мінеральні та калійні добрива, а також синтетичні волокна. В Україні також досить розвинена мережа підприємств республіки - це торгові доми Мінського тракторного заводу, МАЗу, БелАЗу, «Белшини», і багатьох інших білоруських виробників.

    Керівник науково-дослідного центру Білорусі Ярослав Романчук зазначає, що падіння обсягів експорту торкнеться всіх груп товарів: «Якщо український ринок, який є в цьому плані дуже регульованим, продовжить купувати білоруські нафтопродукти, то великого падіння не буде. Що стосується інших товарів, то, звичайно ж, девальвація гривні, а також падіння попиту на даному сегменті ринку, безумовно, позначиться на можливостях білоруських виробників. Якщо в торговому балансі домінують нафтопродукти, то все інше - харчова промисловість, молочна, трошки металів, машин і добрив - це теж товари, які чутливі до того, в якому стані перебуває економіка. Оскільки українська економіка вже, по суті, в рецесії, то на тлі девальвації, яка була і яка буде, очевидно, що економіка навряд чи буде в змозі купувати такий же обсяг товарів, як купувала в 2012 і 2013 році».

    Білоруські експерти сподіваються, що ситуація в Україні скоро вирішитися. Інакше подальше падіння купівельної спроможності і ще більше скорочення обсягів експорту в Україну можуть обернутися для Білорусі серйозними економічними проблемами. У цьому випадку, вважають деякі фахівці, промисловості Білорусі, можливо, доведеться переорієнтуватися на інші ринки.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.