• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему украинская экономика стремительно «сползает в тень»
    Опубликовано: 2014-02-13 00:23:59

    Масштаби тіньового сектору економіки України радіостанція «Голос Столиці» обговорила з експертом Всеволодом Степанюком.
    Експерти пропонують спосіб, як вивести державу з безгрошів'я. Основні додаткові джерела ресурсів треба шукати в тіньовій економіці. І в цьому допоможе приватний бізнес. Але тільки в тому випадку, якщо будуть створені умови для нормальної роботи підприємців. Допоможе також боротьба з корупцією та максимальне дистанціювання бізнесу від чиновників.

    Докладніше про це «Голосу Столиці» розповів Науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Всеволод Степанюк.

    «Голос Столиці»: В Україні торгівлю вважають найбільш тінізованим сектором економіки. У чому причина?

    Всеволод Степанюк: Я б не сказав, що це найбільш тінізований сектор економіки. Найбільш тінізований – це надання послуг, а не торгівля товаром. Хоча дуже багато роздрібної торгівлі йде через стихійні ринки, через ті самі кіоски, де абсолютно не враховується це ні в статистиці, ні в Податковій. Однак важко це назвати тіньовим сектором, тому що, як правило, ті самі кіоскери є платниками єдиного податку, тобто, вони сплатили єдиний податок і продають все, що їм заманеться. Це проблема, але коли в державі надзвичайно великий податковий прес, то тіньовий сектор буде тільки збільшуватися.

    Щодо масштабу тінізації, якщо визначати товари і послуги, з яких не сплачено податки, можливо, це десь відсотків 30, можливо 40. Якщо вважати тіньовим сектором той сектор, який працює взагалі незаконно, то, я думаю, що тут цифри значно менші. Втім, немає жодних методик, щоб якось офіційно визначати тіньовий сектор. Головні тіньовики – це якраз великі корпорації, олігархи, які частину своїх прибутків залишають за межами країни. Порівнюючи з тими грошима, які виводять олігархи з країни, дрібні підприємці взагалі не роблять жодної погоди.

    «Голос Столиці»: Тобто, виходить, що влада заявляє про війну з тіньовим сектором, хоча не знає, з ким воює взагалі?

    Всеволод Степанюк: Я дуже дивуюся тим людям, які це кажуть. Це абсолютний популізм. Якщо ви їх спитаєте, яким чином вони визначають тіньовий сектор – ви не отримаєте відповіді. Оптимізація податків через офшор – це тіньовий сектор. З одного боку – тіньовий, але з іншого боку – люди нічого не порушують. Торгівля на єдиному податку, це тіньовий сектор? Ні. А щодо несплати податків, то оптимізують їх якраз великі платники податків, так звані олігархи. От із ними й потрібно боротися насамперед, а не з бабусями, які торгують якоюсь продукцією власного виробництва. Якщо відмивання коштів в офшорах – це десятки мільярдів доларів щороку, то незаконна підприємницька діяльність – це копійки.

    «Голос Столиці»: В експертному середовищі кажуть, що вивести бізнес із тіні можливо, тільки якщо будуть створені умови для нормальної роботи підприємців. Про які умови йдеться?

    Всеволод Степанюк: Потрібен кардинально новий підхід до податкової системи. Наприклад, в експортно орієнтованій економіці абсолютно недоречний податок на додану вартість. Виходить, що податок у 20% платять всі, в тому числі пенсіонери, бідні люди, а відшкодування отримують одиниці олігархів. По-друге, практично у всіх розвинутих країнах світу є податок на майно підприємств. У нас він не вводиться. Чому – ясно: депутати ніколи себе самих податком не обкладуть.

    Раніше в уряді відзначили, що 40% від загального обсягу торгівлі в Україні перебуває в тіні. 29% ринку займають юридичні особи, 31% товарообігу припадає на підприємців-спрощенців, на яких розповсюджується мораторій щодо перевірок. Щоб протидіяти наростанню тіньового сектора, Держспоживінспекція пропонує повернути жорсткі норми перевірок.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.