• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украинские аграрии жалуются на сильное падение рентабельности
    Опубликовано: 2014-02-10 07:21:37

    Понад 50% аграріїв вказали на зниження рентабельності по кожній з основних культур в 2013 році. Про це свідчать результати опитування незалежних сільськогосподарських підприємств, проведеного агенцією AgriSurvey в січні 2014 року.

    Відповідно до результатів опитування, рентабельність вирощування Рен основних сільськогосподарських культур (пшениця, кукурудза, соняшник, соя, ріпак) в 2013 році зросла лише у 23% аграріїв, тоді як більше половини опитаних виробників сільгосппродукції вказали на зниження рентабельності по кожній з основних культур. Так, станом на січень 2014 року найбільша кількість опитаних власників незалежних сільськогосподарських підприємств (57%) скаржилася на зниження прибутковості вирощування пшениці. Згідно з наданою фермерами інформацією про фінансові показники їхніх підприємств, рентабельність вирощування пшениці в цьому році знизилася приблизно на 5,7%. До слова, за підрахунками асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), рентабельність пшениці в 2013 році становитиме 5%, на противагу 11% у 2012 році.

    Регіональні відмінності між результатами вказують на суттєвий спад прибутковості основних культур в Сумській та Полтавській областях. Фермери цього регіону найбільш негативно оцінили рентабельність вирощування пшениці, кукурудзи, соняшнику та сої в 2013 році. Натомість аграрії з центральних та південно-центральних областей оцінюють прибутковість свого виробництва найбільш оптимістично.

    «Незважаючи на відсутність остаточних даних щодо рентабельності основних сільськогосподарських культур, 2013 рік, безумовно, став менш прибутковим для українських аграріїв порівняно з попередніми роками. Стрімке зниження ціни на с/г продукцію, коли порівняно з січнем 2013 року ціна на пшеницю 3 класу знизилася на 16%, а на кукурудзу на умовах EXW – на 39%, та нестача потужностей для зберігання в період масового надходження продукції змушують продавати сільськогосподарську продукцію на невигідних для аграріїв умовах. Інтегрованість в світовий ринок завжди пов’язана з вразливістю до його коливань, і лише в лютому 2014 року ціни на основні зернові культури вийшли на рівень, що гарантує беззбитковість виробництва», - каже координатор соціологічних і маркетингових досліджень AgriSurvey Ганна Квіт.

    *Більше інформації про зміни рентабельності основних культур, плани по вирощуванню основних культур і закупівлю насіння та ЗЗР в 2014 році ви можете знайти в дослідженні «Агробарометр 1.0. Попит на насіння та агрохімію».

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.