• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему украинские аграрии целый год проработали себе в убыток
    Опубликовано: 2013-12-22 07:33:47

    Рентабельність виробництва і реалізації зернових і олійних культур в Україні буде близькою до нуля. Про це під час круглого столу сказав генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

    За словами експерта, рекордні валові збори в аграрному секторі, про які сьогодні говорять, є результатом високої прибутковості виробництва зерна та олії в попередні два роки.

    “Сільгоспвиробники мали прибутковість, мали можливість інвестувати кошти і, відповідно, отримали такий пристойний урожай. Зараз ситуація виглядає далеко не настільки оптимістичною”, – зазначив Лапа.

    Він також нагадав, що Мінекономрозвитку заявило, що прибутковість аграрного сектора за 9 місяців збільшилася на 20%. Однак, експерт зазначив, що тут відбувається певна маніпуляція даними.

    “По суті бралася оцінка прибутковості реалізації с/г продукції за 9 місяців, а враховуючи те, що збір врожаю соняшнику і кукурудзи був відтермінований, тобто у вересні ніхто не збирав і не продавав. Відповідно в основному враховувалася реалізація зерна попереднього врожаю, коли в першій половині календарного року були досить високі ціни на зерно і коли враховувалася собівартість торішнього врожаю”, – додав він. Лапа також зазначив, що цього року співвідношення собівартості і цін реалізації за деякими категоріями збиткове.

    “Ми можемо говорити про те, що реалізація кукурудзи зараз відбувається зі збитками – в середньому від 5% до 10% збитків, реалізація ячменю – максимум 5% рентабельності, реалізація пшениці за нинішніми цінами, які зараз трохи зросли, – між 5% і 10% рентабельності. тобто загалом, незважаючи на те, що на кукурудзу припадає практично половина валового збору зерна в Україні, можна говорити про те, що рентабельність виробництва зернових та олійних культур буде близькою до нуля”, – сказав експерт.

    finance.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.