• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Как украинские аграрии спасли от кризиса целую страну
    Опубликовано: 2013-12-19 01:22:59

    Рекордний урожай нинішнього року і зростання аграрної галузі зумовили зниження дефіциту зовнішньої торгівлі України.
    Разом з тим, країна вийшла на шлях модернізації економіки.

    Для ефективного її здійснення вдалося укласти ряд найважливіших для нашої країни міжнародних угод. Зараз модернізація і нарощування обсягів виробництва є основою для досягнення позитивного торгового балансу надалі. І ряд таких країн, як Китай, наприклад, може надати нашій державі посильну допомогу в досягненні цієї мети, повідомляє інформаційно-аналітичний портал Inpress.ua.
    Зростаючий експорт аграрної продукції і зниження закупівель імпортного газу забезпечили зниження місячного показника дефіциту зовнішньої торгівлі товарами в жовтні. Незважаючи на погіршення світового попиту на метал, аграрний експорт дозволить Україні забезпечити подальше скорочення негативного сальдо, прогнозують експерти, однак цього фактора навряд чи буде достатньо для утримання ситуації на валютному ринку.

    Відтік валюти в жовтні сповільнився. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в жовтні склало 1,8 млрд. доларів, тоді як у вересні — 2,28 млрд. доларів, повідомили в п'ятницю в Держстаті. Обсяг експорту збільшився за місяць на 8% — до 5580000000 доларів, в основному за рахунок активізації поставок аграрної продукції. Експорт рослинного масла за місяць зріс більш ніж удвічі — на 119%, до 370 млн. доларів насіння соняшнику — на 31%, до 316 млн. доларів зернових — на 15%, до 685 млн. доларів.

    «Урожай нинішнього року виявився набагато вищим за прогнози. Результати листопада і початку грудня показують, що обсяги аграрного експорту зберігаються на рівні жовтня», — говорить аналітик Української аграрної асоціації Мар'ян Заблоцький.

    Однак низькі світові ціни на аграрну продукцію не дозволяють виробникам отримати більшу вигоду.

    «Незважаючи на зростання експорту, як у грошовому, так і в товарному обчисленні, прибуток аграріїв буде низьким», — упевнений пан Заблоцький.

    Незначні зміни спостерігаються в інших ключових статтях експорту. Обсяг поставок продукції металургії виріс з 1,39 млрд. доларів до 1420000000 доларів, транспортного машинобудування —з 241 млн. доларів до 268 млн. доларів.

    Як повідомляв Inpress.ua, українські аграрії з початку 2013/2014 маркетингового року (МР, липень 2013 - червень 2014 р.) до 13 грудня поставили на зовнішні ринки 15,9 млн. тонн зернових, що на 22,3% більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового сезону, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства.

    А за даними Української аграрної конфедерації (УАК), в листопаді 2013 року, Україна знову встановила ряд рекордів по постачаннях зерна за кордон, причому за всіма видами агроекспорту.

    Відзначимо, що динамічно розвивається азіатський регіон на чолі з Китаєм гостро потребує забезпечення аграрної продукцією. І хто як не Україна може задовольнити цей значний попит. Тому не дивно, що прогнозований товарообіг між нашою державою та країнами азіатського регіону буде стрімко рости. Подальша інтеграція Києва на азіатські ринки вимагатиме постійного зростання аграрної інфраструктури і збільшення виробничих потужностей.

    agravery

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.