• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украинский сахарный рынок узурпировали спекулянты
    Опубликовано: 2013-12-16 23:49:56

    В Україні почав дорожчати цукор.

    Впродовж останніх двох тижнів виробники підняли ціну на цей продукт на 12% (до 7011 грн/т), повідомив директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка. У роздробі вартість цукру піднялася з 6-6,5 грн/кг до 7,0-7,2 грн/кг.

    «Попит сильно виріс. Населення впродовж останнього тижня почало активно скуповувати цукор, можливо, робить запаси на тлі політичної нестабільності. Цим вирішили скористатися спекулянти і підняли ціни. Держава ж, яка повинна контролювати ціни на цей продукт, зараз цього не робить», ― сказав Наливка. Про це пишуть «Вести».

    Така поведінка виробника цілком очікувана. «Впродовж останніх двох років через перевиробництво солодкого піску, що спричиняло низькі ціни, цукровики несли збитки. Тільки за 2012 рік вони втратили близько 3 млрд грн. В результаті посівні площі під цукровим буряком скоротилися цього року майже на 40% (до 280 тис. га). Якщо ціни на цукор не зростуть, у нас не залишиться жодного виробника», ― зазначив президент асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук.

    З його думкою згодні і виробники. «Якщо закупівельна ціна на цей продукт не зросте хоча б до 6500 грн/т, то в наступному сезоні ми взагалі не будемо запускати завод», ― сказав нам директор одного з цукрових заводів в Київській області.
    До речі, через низьку рентабельність цукрового бізнесу великі агрохолдинги цього року активно позбавляються від виробництв. Останнім це зробив «Кернел»: восени він продав Оржицький цукровий завод (Полтавська область), а навесні ― Чортківський цукровий завод (Тернопільська область).

    Через низькі ціни випуск солодкого піску в цьому році скоротився на 59% (до 1,3 млн тонн). За словами Сергія Наливки цукор може і далі рости в ціні ― до 8000 грн/т. «В результаті промисловість почне менше використовувати цукор і перейде на цукрозамінники», ― додав він.
    Примітно, що експерти прогнозують подорожчання продукту під час зниження цін на світових ринках. 12 грудня вартість рафінованого цукру на Лондонській біржі просіла на 0,5% (до 447,5 дол. за тонну). «Зараз можливе збільшення обсягів контрабанди цукру: оптовики можуть скуповувати продукти дешево за кордоном, щоб продавати його дорого в Україні», ― припустив Наливка.

    agravery

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.