• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хроника падения украинской экономики
    Опубликовано: 2013-12-15 02:03:03

    Хроніка пікіруючої економіки. Чи є шанс на вихід із піке?
    Ці повідомлення інформагенцій нагадують зведення з поля бою. Або літопис, який оповідає про вторгнення варварських орд. Або радіограми з літаків, що кружляють над океаном і спостерігають за наближенням цунамі – і невідомо, чи спаде хвиля за якийсь час чи тільки підніметься вище…

    …Щодня на сайті Slando з’являється близько 100 нових оголошень про продаж працюючого бізнесу в Україні. Позбавляються наші співгромадяни буквально від усього – від невеликих кіосків до величезних заводів і готелів. Так, в Івано-Франківську за 15 мільйонів доларів продається цукровий завод. У Києві за 100 мільйонів гривень пропонують завод «Столичний», що спеціалізується на виготовленні бетонних й асфальтобетонних сумішей. А в Ужгороді за 9 доларів мільйонів продається готель «Інтурист-Закарпаття». Таких пропозицій на Slando сотні. Діючий бізнес може продаватися за ціною обладнання. Наприклад, у Запоріжжі продається піцерія за 380.000 гривень. Автор оголошення стверджує, що в ціну включено тільки устаткування, а причина продажу – «потреба інвестицій в інший напрямок». У більшості оголошень продавці в якості причини продажу вказують: «У зв’язку з переїздом». Куди? Іноді є й відповідь на це запитання: «За кордон».

    …Золотовалютні резерви Національного банку на 1 грудня 2013 становили 18,791 мільярди доларів, що на 8,93%, або на 1.842 мільярди доларів менше за показник на 1 листопада (20,633 мільярди доларів). При цьому резерви в іноземній валюті знизилися 8,94%, у золоті – на 7,77 %. За інформацією НБУ, з початку 2013 року золотовалютні резерви Нацбанку знизилися на 23,45%, або на 5,755 мільярдів доларів.

    …Відтік капіталу з відкритих інститутів спільного інвестування (ІСІ) за підсумками III кварталу був найбільшим за останні 15 місяців – понад 23 мільйони гривень, говориться у звіті Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ). Тільки в серпні цей показник був на рівні 15.620.000 гривень, що стало максимумом за останні 20 місяців. При цьому вартість чистих активів відкритих фондів за липень-вересень знизилася більш, аніж на 28 мільйони гривень, або на 19%. Негативно позначилося на статистиці відкритих інвестфондів рішення «Райффайзен Аваль» про закриття всіх своїх фондів. Головною причиною стало те, що середня прибутковість інвестфонду як такого стала зараз відчутно нижчою за процентні ставки по банківських депозитах, а це унеможливлює стабільний приток капіталу і роботу фондів.

    …З початку 2013 року внаслідок так званої оптимізації діяльності окремих банків та об’єднання низки банківських установ кількість філій і відділень банків зменшилася на 2,6% або 498 підрозділів.

    …За даними Державної служби статистики, Україна експортувала в жовтні 2013 року товарів на 20% менше, ніж за аналогічний період 2012 року. Згідно з даними служби, за січень-жовтень 2013 року експорт товарів становив 51,867 мільярди доларів (з нього експорт сільгосппродукції – 13,5 мільярдів), тоді як імпорт – 63,414 мільярди доларів.

    …Вакантність площ у бізнес-центрах Києва зростає через відхід з українського ринку іноземних компаній, які були основним споживачами площ в якісних бізнес-центрах. Про це заявив Віктор Оборський, керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії UTG. «Водночас національні компанії не розвиваються настільки активно, щоб заповнити той обсяг пропозиції, який зараз є на ринку і постійно зростає. Якщо раніше серед орендарів площ у бізнес-центрах Києва 70% становили іноземні компанії, то зараз більшість – це вітчизняний бізнес. Може, звичайно, радувати, що з’являється більше національних компаній, але більшою мірою такі тенденції свідчать про те, що іноземний бізнес залишає наш ринок».

    …The Wall Street Journal прогнозує подальше погіршення економічної ситуації в Україні: криза очікується в першій половині наступного року. «Скорочуються грошові резерви України, гальмування розвитку і політичний глухий кут, імовірно, призведуть Україну або до дефолту, або назад до рятівних переговорів у перші місяці 2014 року, - вважає головний економіст Інституту міжнародних фінансів Любомир Мітов. – Найгіршим для економіки є продовження цієї патової ситуації. Я не думаю, що це може тривати довше, ніж до травня, ймовірно, крах настане раніше». The Wall Street Journal передбачає, що загроза дефолту може в кінцевому підсумку змусити Київ повторно вести переговори заради аварійного кредиту у 17 мільярдів доларів від Міжнародного валютного фонду. Якщо цей кредит стане фактом, то значні суми Україні нададуть й інші міжнародні фінансові структури. «Буде дуже, дуже важко впоратися з кризою без масованої зовнішньої офіційної допомоги», - стверджує Мітов.

    …За оцінками американського аналітичного центру Tax Justice Network, за всі роки незалежності з України в офшори вивели 167 мільярдів доларів. Ця ​​сума трохи менша за обсяг валового внутрішнього продукту за 2012 рік (176 мільярдів). При цьому абсолютна більшість коштів виведена цілком легально – відповідно до чинного в Україні законодавства, частина якого ухвалена ще за часів СРСР. А от відтік з України «брудних» грошей, тобто отриманих в результаті тих чи інших злочинів, у 2002-2011 роках склав 6,2 мільярди доларів. Половина з цієї суми припала на перші два роки президентства Віктора Януковича: у 2010 році з країни «пішов» мільярд доларів, а в 2011 – понад два мільярди. У 2002-2003 роках відтік «брудних» грошей не перевищував 900 мільйонів доларів на рік, у 2004-2006 роках він був нульовим, а в 2007-2009 коливався від 137 до 741 мільйона, говориться в дослідженні міжнародного інституту Global Financial Integrity.

    …В останні тижні охочі купити валюту стикалися з труднощами. Чимало пунктів обміну фактично працювали тільки на прийом валюти або обмежували продаж символічними сумами у 100-200 доларів в одні руки за день. Коли такі обмежувальні заходи ввів найбільший банк країни – «Приватбанк» – це стало значущим сигналом для всього фінансового ринку. Щоправда, в банку швидко спростували обов’язковість таких заходів, заявивши, що вони торкнулися лише окремих відділень. Але це не скасовує того факту, що розжитися «зеленими» зараз складно. Дефіцит валютної готівки спостерігається на тлі нехай незначного, але ослаблення курсу гривні. На додачу в багатьох банкоматах столиці складно одержати гроші.

    …Монетарна база в Україні в листопаді 2013 року порівняно з попереднім місяцем зросла на 0,1%, грошова маса – на 0,7%, повідомляє сайт Нацбанку. «Обсяг монетарної бази за листопад виріс на 0,1% (з початку року – на 13%) – до 288,6 мільярдів гривень. Грошова маса за цей період зросла на 0,7% (з початку року – на 13,7%) – до 879,0 мільярдів гривень», - сказано в повідомленні НБУ. Це зростанням відбувається на тлі помітного скорочення промислового виробництва та експорту українських товарів.

    …Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України за підсумками січня-жовтня 2013 року знизився на 0,6%. Український ВВП України в третьому кварталі 2013 року знизився на 1,5% порівняно з третім кварталом 2012 року, що гірше за темпи падіння в I та II кварталах цього року, що становили відповідно 1,1% та 1,3%. Тим часом держбюджет-2013 з його витратами базується на зробленому торік прогнозі зростання реального ВВП 3,4%. У найкращому разі Україна закінчить рік з нульовим приростом ВВП, але це майже неймовірно за умов втрати західними інвесторами інтересу до неї після зриву підписання вільнюської Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

    Можна продовжувати і продовжувати цей ряд, проте, видається, наведених цифр й окреслених тенденцій достатньо для того, щоби кожен громадянин України глибоко замислився. Ясна річ, у мас-медіа вистачає і бадьорих заяв урядовців про неодмінне виконання держбюджету та про колосальні грошові вливання, які готовий зробити в нашу економіку Китай. Проте ані ці заяви урядовців, ані оптимістичні прогнози деяких підгодованих владою експертів не здатні накинути запону на очі всіх, хто вміє бачити і мислити. Чи існує шанс виведення української економіки з піке, в яке вона ввійшла задовго до Євромайдану, на який можновладці поспіхом намагаються списати всі свої гріхи та огріхи? Мабуть, існує. Але для цього за штурвалом літака на ймення «Україна» мають перебувати зовсім інші пілоти…

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.