• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Откуда Украина возьмет деньги на погашение огромных долгов
    Опубликовано: 2013-12-12 03:33:45

    Про те, де Україна може взяти гроші для погашення боргів, радіостанція «Голос Столиці» поспілкувалася із заслуженим економістом України, екс-заступником голови Національного банку України Сергієм Яременком.
    Дякую, але не треба ... Президент України Віктор Янукович заявив, що Україні не потрібен кредит МВФ на тих умовах, які там висувають. За словами глави держави, Фонд пропонує заморозити заробітні плати і підвищити ціни на газ. Але для України такий варіант неприйнятний. Віктор Янукович також зазначив, що питання відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом майже вирішене. І сам МВФ готовий допомагати Україні, заявила голова фонду Крістін Лагард. Але спочатку Київ має провести реформу ціноутворення на енергоносії та реформу у валютній сфері.

    На думку заслуженого економіста України, екс-заступника голови Національного банку України Сергія Яременка, в Україні економіка сильно переплелася з політикою, і у країни залишилися лише три джерела, де можна взяти гроші на погашення боргів.

    «Кредит МВФ дається тільки Центральному банку для поповнення валютних резервів з метою стабілізації курсу валюти, або стабільності національної валюти. Тому кредит МВФ йде в НБУ і жодним чином не відноситься до потреб уряду. Тому що уряду необхідні гроші, щоб погашати попередні борги, які взяли на зовнішніх ринках, віддавати ті позики, які взяв «Нафтогаз»... І третє – це дефіцит бюджету, що конвертується. Валюта залишається у Нацбанку, а гроші йдуть для погашення якихось статей, яких не вистачає в бюджеті.

    Таким чином, питання дуже цікаве і в цілому у нас вийшло, що економіка сильно переплелася з політикою, і вже те, що диктує здоровий глузд, не завжди сумісно з тими реаліями, які у нас склалися. Тобто об'єктивна реальність така, що ми можемо взяти гроші для уряду тільки з трьох джерел, які на сьогодні утворилися. Перше – традиційне, це так званий IPO, тобто позики на зовнішніх ринках під випуск цінних паперів уряду. Вони практично закриті для багатьох країн, в тому числі і для України. Друге джерело – Росія, але тут питання більше політичне. І третє джерело – це Китай, у них особливий вид кредитування – не в грошах, а в товарних кредитах. Таким чином, якщо умовно викреслити IPO і Китай, який на довгий термін може дати якісь товарні речі, то залишається одна Росія. Але все ускладнює ситуація на Майдані. Ось така реальна ситуація», - заявив Яременко.

    Як повідомлялося, рада директорів МВФ планує в середині грудня обговорити питання відновлення співпраці з Україною в частині можливого надання фінансування за програмою stand-by. Йдеться про кредит у 15 мільярдів доларів.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.