• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему Украина не прислушивается к рекомендациям МВФ
    Опубликовано: 2013-12-08 08:32:14

    Міжнародний валютний фонд вважає, що енергетика України не виживе без підвищення комунальних тарифів, проте воно має супроводжуватися посиленням соціальної адресної допомоги і не бути стрибкоподібним.

    Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

    "Звичайно ж, ми не вважаємо, що рівня тарифів, що повністю покривають собівартість, можна досягти за один день з урахуванням того, що шлях ще належить для цього пройти. Ми рекомендуємо, щоб тарифи підвищувалися поступово і рішуче у декілька етапів протягом декількох наступних років до економічно обгрунтованого рівня, що покриває собівартість закупівель газу", - сказав Ваше.

    Представник МВФ відзначив, що стереотипне сприйняття фонду як інституту, що ігнорує соціальний аспект, не відповідає дійсності.
    "При цьому дуже важливо відзначити, що одночасно ми рекомендуємо посилити адресну соціальну допомогу найменш забезпечених 40% домашніх господарств за рахунок розширення існуючих програм, що грунтуються на оцінці рівня доходів. 40% населення - це істотно, це більше, ніж частка населення, що одержує субсидії, в інших країнах. На жаль, цей аспект наших рекомендацій - необхідність компенсувати значній частині домогосподарств наслідки від підвищення тарифів - часто випадає з поля зору", - резюмував Ваше.

    Він охарактеризував систему дотацій в Україні як украй неефективну і таку, що висмоктує з економіки величезні кошти.

    "Загальний рівень енергетичних субсидій в Україні, бюджетних і позабюджетних, оцінюється в 7,5% ВВП - це за підсумками 2012 р. Причому більш багаті домогосподарства є їх основними бенефіціарами. Це - регресивна і неефективна система. Дуже низькі роздрібні тарифи (що покривають тільки 20-30% економічних витрат і в 3-5 разів нижчі, ніж тарифи в сусідніх країнах-імпортерах енергоносіїв, таких, як Молдова, країни Балтії і Польща) є головною причиною існування високих субсидій, заохочуючи один із найвищих рівнів споживання енергії в Європі, і призводять до величезних квазіфіскальних втрат НАК "Нафтогаз України", - підкреслив Ваше.

    Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович і Прем'єр-міністр Микола Азаров заявили про зацікавленість в швидкому відновленні ефективної взаємодії з МВФ на прийнятних умовах і при досягненні розумного компромісу.

    МВФ відкрив Україні кредитну лінію на $16,5 млрд в 2008 році, але потім згорнув її через небажання України підвищувати ціни на газ для населення - як і кредитну лінію, відкриту в 2010 році. У жовтні цього року місія МВФ здійснила візит в Україну.

    Україна домовляється з Фондом про нову програму кредитування вартістю близько $14,3 млрд.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.