• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Куда вывозят украинское зерно и кукурузу
    Опубликовано: 2013-12-05 07:21:01

    Україна поступово повертає собі статус однієї з провідних аграрних держав світу
    Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, коментуючи інформацію про те, що за три останні роки вдалося загалом наростити валове виробництво сільгосппродукції на 25 відсотків і зібрати цього року рекордний урожай зернових — майже 62 мільйони тонн.

    За повідомленням інформаційно-аналітичного бюлетеня Кабінету Міністрів, експерти агропромислового комплексу констатують збільшення обсягів і розширення географії експорту української продукції на зовнішні ринки. Уже зараз наша країна входить у п’ятірку провідних світових виробників кукурудзи та у трійку провідних світових експортерів цієї сільськогосподарської культури.

    Особливо експерти відзначають експорт кукурудзи в Китай. До кінця року Україна планує експортувати до КНР 2 мільйони тонн цієї зернової культури. Попри те, що загальний планований імпорт кукурудзи Китаєм у 2013/2014 маркетинговому році (липень 2013 — червень 2014 рр.) становитиме 7 мільйонів тонн. Вони переконані, що Україна зацікавлена в нарощуванні експорту зернових у країну з найбільшою чисельністю населення і з платоспроможним попитом на продукти харчування, що зростає. І, зокрема, візит Президента України Віктора Януковича до Китаю дасть змогу поглибити торговельні відносини між країнами.

    Україна має величезний потенціал для збільшення обсягів торгівлі з Китаєм. І не в останню чергу це стосується аграрної продукції. У цьому зв’язку рекордний експорт української кукурудзи в КНР цього року дає змогу продемонструвати китайському керівництву, що з точки зору забезпечення потреб азійської країни в зернових ми можемо бути надійним партнером. З огляду на збільшення споживання кукурудзи в Китаї, Україна у разі довгострокових домовленостей могла б цілеспрямовано вирощувати і постачати цю сільгосп культуру.

    Експерти також зазначають, що для наших експортерів кукурудзи великий інтерес мають ринки Японії й Південної Кореї. Так, споживання кукурудзи Японією в цьому маркетинговому році (MP) оцінюють у 15,5 мільйона тонн, і її повністю імпортують, а Південна Корея планує імпортувати 9 мільйонів тонн цієї зернової культури.

    За даними Мінагрополітики, станом на 29 листопада експорт зерна з України з початку цього маркетингового року 13,96 мільйона тонн, що на 19,4 відсотка більше, ніж на аналогічну дату минулого. Зокрема, експортовано 6,057 мільйона тонн пшениці (зокрема 4,808 мільйона тонн продовольчої), 1,952 мільйона тонн ячменю і 5,871 мільйона тонн кукурудзи.

    Згідно з оцінками аналітиків, потенціал експорту кукурудзи в 2013/2014 МР становить 18 мільйонів тонн, а загальний обсяг експорту зернових може перевищити 32,5 мільйона тонн.

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.