• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему украинская экномика не выживет без китайской поддержки
    Опубликовано: 2013-12-05 07:03:52

    Відмова Президента України Віктора Януковича від візиту до Китаю могла надовго закрити доступ нашій країні до потенціалу другої за величиною економіки світу. КНР - це країна, в якій домовленості досягаються виключно на найвищому рівні.

    Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко в коментарі Укрінформу.

    "Різні розмови з приводу того, що можливо відмінити візит Президента, були б украй негативно витлумачені Пекіном. Проігнорувати цей візит означало б на тривалий час закрити для України цей напрямок. Можна було б відкладати і переносити візит Президента у будь-яку іншу країну, але тільки не до Китаю. Піднебесна дуже специфічна країна з ринковою економікою, але з комуністичною ідеологією, що має своє геополітичне бачення, і там украй негативно тлумачили б відмову від візиту, її б просто не прийняли", - сказав Устенко.

    Як підкреслив експерт, КНР є другою за величиною економікою світу, колосальний потенціал якої може використати Україна. І для вирішення питань про інвестиції або отримання кредитів потрібна особиста присутність Президента.

    "Китай - це, передусім, домовленості на найвищому рівні. Китайська Республіка не працює, як будь-яка інша звичайна країна, коли можна окремо зустрічатися з приватним бізнесом і приймати рішення щодо можливості інвестування цього бізнесу до своєї країни. Не можна окремо зустрітися з китайськими підприємцями і бізнесменами, намагаючись провести рекламну або маркетингову кампанію по Україні", - пояснив економіст.

    Експерт нагадав, що це вже другий візит Віктора Януковича до КНР. За словами економіста, за часів президентства Леоніда Кучми Китай незаслужено ігнорувався.

    "Попередній президент взагалі не розглядав цей напрям, і це було одним з найбільших упущень нашої зовнішньоекономічної політики. Починаючи з 2000-х років КНР переймає на себе близько 100 млрд доларів прямих іноземних інвестицій на рік", - відзначив Устенко.
    При цьому, підкреслив експерт, Китай хоче відродити Великий шовковий шлях. А Україна якраз знаходиться на цьому шляху, і китайці розглядають нас як майданчик для збільшення своєї присутності в Європейському Союзі.

    "У разі підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС для Китаю відкриваються нові можливості щодо відкриття своїх виробництв у нас, а надалі цілеспрямований продаж товарів до ЄС", - сказав Устенко.

    У зв'язку з цим експерт не виключає, що візит Януковича до Китаю - це спроба мінімізувати ризики від підписання Угоди про асоціацію з ЄС.
    "Президент спробує знайти товарні компенсатори ризиків щодо нашого товарного експорту до РФ. Теоретично він намагається заручитися підтримкою китайського керівництва, що вони перемістять частину своїх виробництв до України у разі негативної реакції РФ на підписання Угоди з ЄС", - сказав Устенко.

    Ганна Лаба

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.