• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Откуда Украина может взять деньги в обход МВФ
    Опубликовано: 2013-12-04 07:23:33

    Для того щоб говорити про те, чи можна замінити кредит МВФ якими іншими кредитами чи фінансовими інструментами, варто, напевно, пару слів сказати про сам кредит. МВФ видає кредити державам лише з однією метою – збільшення золотовалютних резервів. Гроші з кредиту МВФ не можна використовувати ані для яких інших цілей, окрім як формування золотовалютних резервів.

    Тому розмови про те, що кредити МВФ потрібні для фінансування дефіциту держбюджету, надумані. МВФ просто забороняє так чинити зі своїми грошима. Лише один раз МВФ це дозволив зробити як виняток Юлії Тимошенко в 2008 році. Сама суть економічної логіки цього процесу полягає в тому, що МВФ вважає, що якщо він дасть кредит, і в результаті збільшаться золотовалютні резерви країни, значить, це буде вважатися позитивним фактором для закордонних інвесторів, а це може в майбутньому призвести до зростання інвестиційної привабливості країни і стимулюватиме зростання інвестицій. Ось для цього МВФ і видає кредити, а потім забирає.

    Україна вже кілька разів брала і погашала кредити МВФ. Перший раз це було зроблено в 1999 році після кризи 1998 року і тоді кредит було погашено до 2004 року. І вдруге в 2008-2009 роках, вже під нову кризу. З отриманої суми кредиту МВФ у розмірі 13 млрд. дол. вже погасили 9 млрд. дол., і близько 4 млрд. дол. залишилося погасити. Або знову взяти кредит, і поки що не погашати залишок, але через п’ять років, тобто до 2018 року потрібно буде погасити вже 15 млрд. дол. Кредит – завжди кредит, хоч і від МВФ, і його потрібно погашати.

    Варто одразу зауважити, що ставки за кредитом МВФ найнижчі в світі. Тому всі інші кредити, навіть найбільш пільгові, матимуть завжди вищі відсотки. Такі реалії нашого життя. Якби МВФ видавав кредити без умов, то, швидше за все вже б давно його взяли, оскільки гроші у нас люблять усі. Але МВФ завжди видає кредити лише з певними умовами. Ось ці умови і є тією «ложкою дьогтю в бочці меду». Хоча МВФ можна теж зрозуміти. Навіщо видавати такі дешеві кредити і нічого не вимагати. Тому Україна може хоч зараз отримати кредит МВФ у розмірі 15 млрд. дол, але тільки якщо заморозить пенсії і заробітну плату бюджетникам і підвищить тарифи на газ та опалення. Є й інші умови, але вони малозрозумілі і малоцікаві для простих українців. Тому, тут як то кажуть, просто вибір – хочемо гроші, погоджуємося на урізання нашої зарплати і зростання вартості послуг ЖКГ, не хочемо – можемо нічого не підвищувати і не урізати. Але тоді де брати гроші?

    Можна назвати альтернативи кредиту МВФ

    Перша альтернатива

    Про це вже говорили, що в Україні обертається 87 млрд. готівкової валюти, це виходить близько 4 тис. дол на одного працюючого українця, якщо ж на всіх українців, то менше однієї тисячі. Хоча це середній показник. У одних сто доларів, а у інших мільйони. Але факт залишається фактом, якби населення хоча б половину цих грошей поміняло на гривню, то НБУ зміг би скупити цю валюту і наростити золотовалютні резерви до 50-60 млрд. дол без кредитів МВФ і взагалі без інших кредитів. Краса цієї ідеї полягає в тому, що це не кредит. І в цьому випадку валюта в золотовалютних резервах може лежати століттями, і її не потрібно буде витрачати на погашення кредитів МВФ. Але, як це зробити на практиці? Одне з рішень – це введення податку на продаж валюту, щоб зробити спекуляції з готівковою валютою невигідними. Не виключено, що до цього методу і вдасться влада, щоб вирішити проблему з валютою в 2014 році. Незалежно ві того, чим закінчаться ці політичні баталії.

    Друга альтернатива

    Якщо експортна виручка перевищуватиме імпорт, то в країну буде більше заходити валюти, і значить, НБУ теж зможе її викуповувати на міжбанківському валютному ринку і формувати золотовалютні резерви без кредитів МВФ. Теж хороша ідея. В Україні в 2002-2004 роки був такий період, коли експорт перевищував імпорт. Але тоді був дуже дешевий газ з Росії, можна було дозволити таку розкіш. Тепер це можна розглядати лише теоретично. Навіть, якщо Росія і знизить ціни на газ, то у нас тільки зменшиться дефіцит зовнішньої торгівлі, а не з’явитися профіцит. Хоча, може бути в майбутньому, за рахунок зростання експорту продуктів харчування, Україна і зможе вийти на профіцит в зовнішній торгівлі. Але тоді потрібно домовлятися і Росією і дуже домовляється, а це складно будь-яким українським політикам.

    Третя альтернатива

    Це приплив закордонних інвестицій, які перевищують відтік валюти. Така ситуація в Україні була в 2006-2008 роках, коли було модно купувати українські банки і заводи, і тоді дійсно НБУ скуповував надлишки валюти для формування золотовалютних резервів. Зараз теж багато в чому профіцит фінансового рахунку перекриває дефіцит за поточним рахунком. Але мало. Потрібно більше і більше закордонних інвестицій, для цих цілей і хочуть укладати договір про створення зони вільної торгівлі та асоціацію з ЄС, для цього хочуть відновити нормальні ділові відносини з Росій і взагалі подружитися з іншими країнами світу, щоб не замикатися лише на ЄС і Росії. А то дуже вже вони люблять лаятися через Україну, але Україні від цього виходить тільки гірше. Тому, щоб там не говорили про євровибір, всі українські політики будуть змушені «петляти» між ЄС і Росією. Іншого шляху немає.

    Четверта альтернатива

    Це розміщення єврооблігацій України на міжнародному ринку. У 2013 році Україна саме так і робила, коли на початку року розмістила єврооблігації майже на 2 млрд. дол. На даний момент це теж можна зробити, але будуть дуже високі відсотки близько 9-10% річних у валюті. А це багато. Тому Мінфін зараз більше розміщує валютні ОВДП з прибутковістю 7,5-7,75%. Виходить дешевше, ніж на міжнародних ринках. Хоча, і єврооблігації, і валютні ОВДП, потрібно погашати, а це означає – потрібно буде віддавати валюту із золотовалютних резервів . Це можна назвати тимчасовою альтернативою, яку зараз активно використовує влада.

    П’ята альтернатива

    Вона пов’язана багато в чому з Китаєм, бо поки що лише Китай готовий давати нам кредити, за які Україна розраховується продуктами харчування, як правило, кукурудзою. Фактично, це передплата за майбутній урожай. Але, оскільки Китай платить за це все доларами, то цей кредит можна включити до золотовалютних резервів. Очікується, що в грудні після підписання договору про співпрацю між Китаєм і Україною можна буде отримати, як мінімум 5 млрд. дол у вигляді товарного кредиту. Тут не потрібно віддавати валюту, але зерно потрібно віддати обов’язково. Але для початку потрібно підписати договір про співпрацю і торгівлі з Китаєм і, як кажуть, правильно розіграти китайську карту.

    Шоста альтернатива

    Кредит від Росії. На сьогодні Росія через ВТБ надала Україні кредит близько 2 млрд. дол. Але Росія дуже часто ці кредити пов’язує із закупівлями газу, тому виходить не завжди просто. Взяли, і тут же заплатили за газ. Але теж кредит, хоча погашати його потрібно валютою. Не хоче чомусь Росія брати свої рублі, хоча колись обіцяли брати і рублі. Що зветься “і хочеться, і колеться”.

    Ось такі існують альтернативи кредиту МВФ. Кожна альтернатива має свою негативну сторону. Але не буває ідеальних кредитів. Бо, як кажуть, брати легко, а от віддавати…

    Олександр Охріменко к.е.н.

    finance.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.