• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Как вылечить украинскую экономику
    Опубликовано: 2013-12-04 00:03:22

    Тоді як представники економічного блоку уряду та фінансових установ переконують, що попри "революційну" ситуацію в Україні її економіка і фінанси працюють стабільно, експерти ще раз радять звернути увагу на фундаментальні проблеми в економці країни, що не пов'язані із поточною політичною ситуацією, але можуть "вистрелити" саме завдяки їй.

    По тому, як голова Національного банку Ігор Соркін Клацнути виступив із заявою про те, що НБУ повністю контролює ситуацію на валютному ринку та у банківській сфері, свою заяву про вчасне виконання Україною своїх боргових зобов'язань виступив міністр фінансів Юрій Колобов.

    "Україна виконуватиме свої зобов'язання вчасно. Все буде виплачено до кінця року абсолютно без проблем", - заявив міністр фінансів.
    Утім, заяви керівників провідних державних структур, що забезпечують економічну стабільність в країні, були подані у вигляді відеозверненнь, а відтак, не передбачали питань чи уточнень від журналістів.

    Свою заяву також розповсюдила і Незалежна асоціація банків України, у якій йдеться про те, що "бурхливі пристрасті на площах країни не заважають банкам працювати у нормальному режимі і гарантувати надання якісних послуг своїм клієнтам".
    У той таки час у соціальних мережах є багато повідомлень про відсутність доларів чи євро у банках та обмінних пунктах, а також про складності із зняттям депозитів. Обхід кількох банківських установ та обмінних пунктів у центрі Києва показав, що складності із обміном валюти таки є.

    Поточні ризики

    Оглядачі кажуть, що поки що ці складності можуть бути природною реакцією населення на політичну нестабільність. При цьому у розхитуванні такої ситуації зацікавлені ті, хто зазвичай заробляє на коливаннях курсу і валютних спекуляціях.

    Як каже колишній заступник голови НБУ, а нині ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко, поки що у НБУ та комерційних банків є достатньо ресурсів, аби стримувати валютний ажіотаж. Більше того, як вважає експерт, навіть нинішні резерви НБУ дозволяють країні "протриматися" близько двох років, закуповуючи лише критичний імпорт - газ, та розраховуючись із зовнішніми боргами. Колишній банкір каже, що "чим менше ми говоримо про банки та гроші, тим краще", бо будь-яка інформація може дестабілізувати крихку рівновагу на ринку.

    Водночас голова Комітету економістів України Андрій Новак твердить, що тиск на гривню може відбутися і ззовні, нагадуючи, що на українському ринку нині працюють чотири великі російські банки:

    "Ми розуміємо, звідки іде політичний та економічний тиск, який може не обмежитися лише торговельними конфліктами, а може перейти у фінансовий та банківський сектор", - каже Андрій Новак, і додає, що для того, аби упередити реалізацію цього сценарію, НБУ може на кілька днів припинити роботу міжбанківського валютного ринку.

    Експерт також вважає, що розв'язання політичної ситуації не буде швидким, а відтак, валютний ринок, "як нерв", реагуватиме на всі події.
    Крім того, не варто забувати і традиційно важкий для бюджету останній місяць року, який тепер ускладнюється і поточними подіями, і тим негативом, що "накопичився" в українській економці впродовж останніх років:

    "Крім поточної фінансової ситуації, є ще й об'єктивна соціально-економічна ситуація. Величезний дефіцит бюджету вже відгукнувся у проблемах із соціальними виплатами. Зараз є дуже "гарна" нагода для влади пояснити "майданами" невиплати соціальних платежів - пенсій чи зарплат. Скажуть, що через протести економіка не працює, все заблоковано, і бюджетний процес зупинився", - каже Андрій Новак.

    Повернутися до кореня проблем

    Експерти закликають звернути увагу на фундаментальніші проблеми в економіці, які й призвели до нинішнього стану речей, і зовсім не пов'язані із світовою економічною кризою та непідписанням угоди із ЄС.

    Водночас, як каже Олександр Савченко, саме підписання цієї угоди могло б відкрити для української економіки шлях до відновлення. Експерт вважає, що виходом із ситуації могло б стати створення нового уряду політично незаангажованих фахівців, які мали б вдатися до таких кроків:

    - припинення падіння виробництва та відновлення економічного зростання
    - відновлення зростання доходів населення на базі зростання ВВП
    - укладання угоди із ЄС
    - відновлення співпраці із МВФ
    - підписання нових газових угод із Росією.

    При всій "романтичності", у здійсненні такого плану для фахівців немає нічого неможливого - твердить експерт. Наприклад, вимоги МВФ про підвищення тарифів на газ та лібералізацію валютного курсу насправді є корисними для української економіки, і виконати набагато легше, ніж твердить нинішній уряд:

    "Насправді, угоду з МВФ можна досягти дуже легко. Плаваючий курс при запровадженні коридору - це "плюс"-"мінус" 10%, це курс 8,4-8,5 гривень за долар. Це всі переживуть, тим більше, що гривня може і зміцнюватися, якщо економіка почне зростати, - каже Олександр Савченко, і продовжує, що "ціна" підняття тарифів на газ не така вже й велика:

    "Якщо нині мешканці міст платять за газ 20-30 гривень на місяць, а за так зване прибирання території - близько 200 гривень, то, чому не можна згідно із вимогами МВФ підвищити тарифи на газ на 40%, і одночасно зменшити плату за прибирання території? Бо у будинках і без того темно і брудно, а ті, хто платив 20 гривень за газ на місяць, платитимуть 30. То хіба ці умови неможливо виконати?" - каже експерт, і додає, що лише цей крок дозволив би подолати хронічну збиткові "Нафтогазу" та припинити багатомільярдні дотації, які підривають державний бюджет.

    Про інші багатомільярдні резерви української економіки говорить Андрій Новак:

    "У нас є величезний резерв, який називається тіньова економіка. Для її існування є дві причини. По-перше, надмірна кількість податків, хоча реальні доходи до бюджету приносять не більше 10 видів платежів, а самих податків у нас - 140. Навіщо ще 130 платежів? По-друге, це гіперцентралізована бюджетна система, у якій 80% доходів проходить через центральний бюджет".

    Источник

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.