• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кто хочет обвалить банковскую систему Украины
    Опубликовано: 2013-12-03 00:03:13

    Експерти підозрюють, що Росія намагається обвалити гривню і звинуватити у цьому Євромайдан.

    “Це правда, що банкомати від завтра перестануть видавати готівку?”. “Чула, що Нацбанк практично заблокував обіг коштів в країні?”. Такими “сенсаційними” новинами поділились зі мною відразу кілька знайомих. Паніку викликала начебто постанова Нацбанку «Про обмеження обороту грошових коштів в особливий період з метою скорочення і обмеження негативних наслідків масового відтоку коштів з обороту банківської системи», текст якої оприлюднив у Facebook користувач Alex Mitrofanov.

    Цією постановою НБУ начебто зобов’язує банки  обмежити рух грошових коштів на банківських рахунках всіх типів в національній та іноземній валютах (в т.ч. в електронних національній та міжнародних системах платежів та переказів для фізичних та юридичних осіб), а також  рух готівкових грошових коштів через системи переведення в готівку, зовнішніх і внутрішніх розрахунків за товари та послуги, на предмет видачі, оплати послуг, переказів;  транзакції коштів у системах інтернет-банк; валютообмінні операції на готівковому ринку тощо... Тобто фактично документ міг би паралізувати усю фінансову систему, якби був справжнім.  Та виявилось, що НБУ таку постанову не видавав. 

    «Такої постанови немає, такого рішення правління Нацбанку не приймало”, - запевняють у прес-службі Національного банку. У комерційних банках “ВЗ” також підтвердили, що жодного розпорядження обмежувати рух коштів поки що не було, і банки працюють у штатному режимі. Однак липова постанова стурбувала і самих банкірів. “В неділю у соцмережах тиражувалась інформація про те, що з Межигір’я начебто камазами вивозять гроші та цінності. Мовляв, Янукович готується втекти з награбованим, тому може бути, що вони заберуть навіть гроші, які українці тримають у банках. Провокатори під такими постами писали, що “правда це чи не правда, а я завтра з самого ранку зніму гроші з рахунку — від гріха подалі”. Тобто почалась цілеспрямована кампанія, аби спровокувати паніку серед населення — щоб народ біг знімати гроші. Зрозуміло, що якщо люди почнуть масово знімати великі суми з рахунків — банківська система “ляже”, - розповіли “ВЗ” в одному з комерційних банків.

    Експерт?Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь припускає, що НБУ може ввести стабілізаційні заходи по банківській системі, аби зупинити відтік коштів. Якщо НБУ цього досі не зробив, очевидно, відтік коштів з депозитів був не настільки великим. Скажімо, у 2004 році під час Помаранчевої революції відтік коштів з банківської системи почався з північної та східної частини країни. І паніка також почалась з чуток — симпатиків Партії регіонів лякали, що Помаранчеві експропріюють їхні вклади, що східні області відділяться і там ходитиме окрема валюта, а вклади в гривнях знеціняться. Нісенітниці, але частина людей такому вірить. Тоді за тиждень з банківської системи вивели 5% коштів з депозитів. НБУ ввів  заборону на дострокове зняття банківських депозитів. Також були введені ліміти на валютні операції банків. Обмеження діяли з листопада 2004-го по січень 2005-го року. Тобто всього два місяці.

    “На сьогодні найбільше зацікавлені у дестабілізації ситуації в Україні — зовнішні сили. Відомо, що єдина держава, яка протистояла євроінтеграції України, — Російська Федерація, – каже керівник Комітету економістів України Андрій Новак. – Тепер вони намагатимуться де­стабілізувати внутрішні фінанси. І вони це можуть зробити. В Україні працює чотири російські банки, яким належить майже 20% банківського ринку. Цього цілком достатньо, аби влаштувати диверсію. Тому я закликаю Національний банк не відкривати торги на Міжбанківському ринку  хоча б до середи, а то й до кінця тижня. Інакше там може бути розіграний сценарій глибокої девальвації гривні. Зараз важливо, наскільки НБУ впевнено контролює роздрібний банківський ринок. Треба поставити під особливий контроль готівкові курси валют. Якщо гривня девальвує зараз, в українців буде поганий асоціативний ряд. Мовляв, гривня девальвувала під час Євромайдану. Тому надзвичайно важливо зараз не допустити обвалу гривні і не піддаватись на провокації”.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.