• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Украинским банкам пророчат ужасное будущее
    Опубликовано: 2013-12-01 00:37:23

    Весь наступний рік обіцяє українським банкам низьку прибутковість і дуже істотні ризики, пов’язані, в тому числі, з імовірною втратою довіри до гривні.

    Зростання і прибутковість у банківському секторі України залишаються слабкими в 2013 році і така ситуація, ймовірно, збережеться в 2014-му. Про це йдеться в звіті Fitch Ratings «Прогноз по українському банківському сектору: тиск зберігається», пише UBR.ua.

    «Відзначаються істотні ризики зважаючи на слабкість зовнішніх фінансів України і, отже, можливості зниження обмінного курсу та посилення макроекономічної нестабільності», – йдеться в повідомленні рейтингового агентства.

    У той же час, на думку Fitch, зараз сектор має бути більш стійким до будь-яких негативних макроекономічних змін, ніж у 2008 році. Така думка ґрунтується на рекапіталізації сектора за останні п’ять років, більш зрілих кредитних портфелях банків і більш низькому зовнішньому боргу. Крім того, знижується частка валютного кредитування (36% наприкінці третього кварталу ц.р. порівняно з 60% наприкінці 2008 року), і протягом 2013 банки в цілому зменшили свої прямі валютні ризики за рахунок скорочення відкритих коротких валютних позицій.

    На думку Fitch, помірне зниження курсу української гривні, в межах 10-15%, швидше за все, матиме обмежений вплив на показники банків. А от в разі серйозного падіння курсу (який, щоправда, не є базовим сценарієм Fitch), це, ймовірно, призведе до погіршення якості активів та капіталізації банків і підвищить ризики нестабільності депозитів.

    Зауважимо, Fitch допускає девальвацію гривні до 9 грн/дол. до кінця 2014 року.

    Нагадаємо, 8 листопада ц.р. міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий рейтинг України в іноземній і національній валюті до рівня «В-» і змінило прогноз за рейтингами зі «стабільного» до «негативного».

    «Зниження рейтингів відображає зростаючу слабкість зовнішнього фінансування й обмежені можливості держави залучати позики в іноземній валюті для рефінансування виплат зовнішнього боргу в 2014-2015 рр. Міжнародні резерви, ймовірно, знижуватимуться надалі з теперішнього низького рівня, що підвищує втрату довіри до гривні», – йшлося в повідомленні Fitch 8 листопада.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.